Markanın tescili ve Türk Patent Enstitüsü kararlarına karşı başvurulacak hukuki yolları - Tosun, İpek (My University, 2013)
Marka kavramı, bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal ve hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlayan işaretler olarak nitelendirilmekte olup marka korumasının maddi şartı ise tescildir. Zira, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede tescil ilkesi benimsenmekte ve bir işaretin bu Kanun Hükmünde Kararnameden yararlanabilmesi için tescil edilmiş olması gerekmektedir. Bu doğrultuda, hazırlanan çalışmanın konusu, markanın tescili ve buna ilişkin olarak tescil aşamaları ile marka tescil başvurularına ilişkin Türk Patent Enstitüsü tarafından verilecek kararlara karşı başvurulacak hukuki yolları içermektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde markanın tanımı, unsurları, markanın fonksiyonları ve markanın türleri genel hatlarıyla anlatılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, marka hakkının kazanılması hususu ve tescil sistemi incelenip sonrasında marka tescil işlemleri anlatılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Türk Patent Enstitüsü kararlarına karşı başvurulacak hukuki yollar irdelenmektedir. Marka Hukuku, Tescil, Türk Paten Enstitüsü, Marka Hakkı.

The concept of the trademark has been described as signs which are used by an entity to distinguish its products and services from those of other entities and the material condition of the trademark protection is the registration. Then, the registration principle has been adopted in the Decree concerning the Protection of Trademarks numbered 556, and in order for a sign to gain legal protection under this Decree, it must be duly registered. Accordingly, the subject of this thesis comprises the trademark registration process and the stages thereof as well as the legal actions practicable against the decision of the Turkish Patent Institute in relation to the trademark applications. This thesis consist of three main parts. In the first part, the definition and the components of the trademark, the functions of the trademark and the types of the trademark shall be described in general terms. In the second part, firstly, the issue regarding the acquiring of the trademark right and the registration system is studied and then the process of the trademark registration shall be described. In the third part, the legal actions to be taken against the decision of the Turkish Patent Institute shall be analysied. Key words: Trademark Law, Registration, Turkish Patent Institute, Trademark right.
Keywords: Markalar; Markalaşma; Türk Patent Enstitüsü; Yasa ve Yasama