Çoklu regresyon çözümlemesinin irdelemesi ve bir uygulama. - BEKİROĞLU, GÜLNAZ NURAL (My University, 1998)
Bu çalışma, 1996-1997 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’ne başvurmuş ve hiçbir risk faktörü taşımayan 200 hastayı içeren retrospektif bir çalışmadır. Çalışmada çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak bebeklerin doğum kilosunun tahmini için; hamilelik süresinin, vücut kitle indeksinin, doğum öncesi kilonun ve bebeğin cinsiyeti değişkenlerinin etkili, başka bir deyişle bu değişkenlerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Bu amaç için, SPSSistatistik paket programı kullanılmış ve adımsal regresyon yöntemi seçilerek yöntem irdelenmiştir. Tıp alanında oldukça kullanıma açık olan bu yöntemin irdelenmesiyle, doğru ve güvenilir bir çoklu regresyon modelinin oluşturulmasındaki önemli noktalara dikkat çekilmiştir.Anahtar kelimeler: Çoklu regresyon, bebek doğum kilosu, hamilelik süresi, doğum öncesi kilo, fetal cinsiyet.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi; Cerrahi Tıp Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Biostatistics and Medical Informatics; Surgery Medicine Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; CERRAHİ; TIBBİ BİLİŞİM; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; SURGERY; MEDICAL INFORMATICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Cerrahi; Dahiliye; Tıbbi Bilişim; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Surgery; Internal Medicine; Health Informatics; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine