Pazarlama faaliyetlerinin ihracat performansına etkisi : Yaş meyve sebze ihracatı üzerine bir araştırma - Yazıcı Sel, Melike (My University, 2024)
Tüm dünyada yaşanan son gelişmeler gösteriyor ki günümüzde ve gelecekte tarım önem kazanmaktadır. Artan nüfus, gıda güvenliği, iklim değişikliği, hastalıklar, savaşlar tüm ülkeleri tarım konusuna daha fazla önem vermeye zorlamaktadır. Özellikle ülke olarak çok güçlü olduğumuz bu alanda ihracatımızı arttırmamızın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ise yadsınamaz bir gerçektir. Günümüzde tarımsal ürünler de dahil olmak üzere ürünün üretiminden ziyade pazarlanması önemli bir sorun olarak görülmektedir. Bu bağlamda araştırmamız uluslararası ticarette önemli bir yere sahip olan tarım ürünlerinden yaş meyve sebze ihracatında uygulanan pazarlama faaliyetlerini konu edinmiştir. Araştırmamızın amacı; yaş meyve ve sebze ihracatında Türk firmalarının pazarlama faaliyetleri kapsamında yaptıkları uygulamaları ortaya çıkartmak ve bu faaliyetlerin ihracat performansına etkisini incelemektir. Araştırmamızın yan amacı ise ihracatçılarımızın pazarlama sürecinde yaşadıkları sorunları saptayarak dünyadaki ihracat payını artıracak önerilerde bulunmaktır. Bu çalışmanın evrenini Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde yer alan Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerine bağlı yaş meyve sebze ihracatçıları oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında nicel araştırma yöntemlerinden çevrimiçi anket tekniği uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde ihracatçı firmaların nitelikleri, yapısal özellikleri ile ilgili sorulara yer verilmiştir. Anketin ikinci bölümünde firmaların pazarlama uygulamalarını, genel pazarlama faaliyetlerini değerlendirmeye yönelik sorular bulunmaktadır. Anketin üçüncü bölümünde ise ihracat performansı ölçümüne yönelik sorular bulunmaktadır. Verilerin analizinde IBM SPSS veri analiz kullanılmıştır.

Recent developments shows that agriculture is gaining importance today and in the future. Increasing population, food security, climate change, diseases and wars are forcing all countries to pay more attention to agriculture. It is an undeniable fact that increasing our exports especially in this area, where we are very strong as a country, will make a great contribution to the national economy. Nowadays, marketing the product, including agricultural products, is seen as an important problem rather than production. In this context, our research focuses on the marketing activities applied in the export of fresh fruits and vegetables that have an important place in international trade. The aim of this research is to find out the marketing activities conducted by Turkish fresh fruits and vegetables’ exporters and to examine the impact of these activities on their export performance. The secondary aim of our research is to make suggestions that will increase share of Türkiye in the world by identifying the problems faced by our exporters in the marketing process. The universe of the study consist of fresh fruit and vegetable exporters affiliated to the Fresh Fruit and Vegetable Exporters Association within the body of the Turkish Exporters Assembly. The online survey method was used to collect the data in the research. In the first part of the survey, questions about the qualifications and structural characteristics of exporter companies are included. In the second part of the survey, there are questions to evaluate the marketing practices of companies and general marketing activities. In the third part of the survey, there are questions about measuring export performance. IBM SPSS data analysis program 21.0 was used in the analysis of the data.
Effect of marketing activities on export performance : The research on fresh fruit and vegetable export
Keywords: Export marketing; Export Performance; Exporters; Fresh Fruit and Vegetable; İhracat pazarlaması; İhracat Performansı; İhracatçılar; Marketing; Pazarlama; Pazarlama Faaliyetleri; Yaş Meyve Sebze Marketing