Osmanlı Tarihi (Ahmet Rasim) c.1 metin-tahlil-indeks - Tan, Murat (My University, 2008)
Ahmet Rasim yazı hayatına atıldığı günden beri birçok alanda eser vermiştir. Mensur şiir, roman, hikâye gibi edebî denemelerinin yanı sıra ilgi alanını geniş tutarak fıkra, makale, tenkit, deneme, röportaj, hatırât gibi devrine ayna olan yazılar da yazmıştır. Bunun dışında musiki ve tarih alanlarıyla da ilgilenmiştir. Edebiyatçılığına nazaran bu iki yönü az bilinmektedir. Tarih yazmaya ilk ve orta dereceli okullar için ders kitabı hazırlamakla başlayan yazarın “Küçük Tarih-i İslâm”, “Küçük Tarih-i Osmanî”, “Osmanlı Tarihi” adlı eserleri bu çalışmaların neticesinde ortaya çıkmıştır. Bunlar dışında hatıralardan yola çıkarak II. Abdülhamit dönemini yazdığı “İki Hatırat Üç Şahsiyet”, Kırım savaşından başlayarak düşünce alanındaki çağdaşlaşmanın serüvenini anlatmaya çalıştığı “İsibdattan Hâkimiyet-i Milliyeye”, ilk çağları anlattığı “Tarih-i Muhtasar-ı Beşer” diye Rasim’in eserleri de vardır Tezimizde Ahmet Rasim’in “Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi” (C. 1)ini inceledik. Bu cilt, Oğuzların Anadolu’ya gelip Selçuklu Devleti’nin sınırları içine yerleşmesini konu alan bölümle başlar. IV. Murat zamanına kadar devam eder. Bunun dışında eserde tarihî olayların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak kültür tarihinden bilgiler sunan Faide bölümü mevcuttur. Bu bölümde tarihî deyimler, toplumsal olaylar ve açıklamalar, toplumsal kurumlar, tarihî coğrafya, kişilerin biyografileri ve devletlerarası ilişkiler anlatılmaktadır

Since the beginning of his authorship Ahmet Rasim has produced publications from many fields. He has intrested in broaden subjects and his writings were not only cover the litrarian essays like poem, novel, story but also the articles like clause, criticism, feature, memories, which were highlight his era lived. In addition he has also interested in traditional music and history. These two sides of his character are not well knowned compared with his literary. He has began historical essays with lecture books for primary and secondary schools. His works;“Küçük Tarih-i İslam”, “Küçük Tarih-i Osmani” and “Osmanlı Tarihi” were appeared after these historical studies. In addition to these, Rasim has also other studies like “İki Hatırat Üç Şahsiyet” covered the period of second Abdulhamit, “İstibdattan Hakimiyet-i Milliyeye” in which there are explained the progress in the intellectual field from Kırım War, “Tarih-i Muhtasar-ı Beşer” explaining first era. In my study I have dealt with “Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi” written by Ahmet Rasim. This part begins with the subject of Accomodation of Oguzs in Selçuk State comming to the Anatolia. It continues to the period of fourth Murad. In addition in this book to help understanding of historical events there are also “Faide” part which provides information about cultural history. In this part there are explained historical phrases, social events and statements, social institutions, historical geography, personel biography and relations between states.
Keywords: Türk Edebiyatı