İbn Rüşd’ün siyaset felsefesi - Coşkun, Abdulkadir (My University, 2003)
İbn Rüşd'ün Siyaset Felsefesi adlı tezde, bir giriş, dört bölüm ve sonuç yer almaktadır. Girişte İbn Rüşd'ün Platon'un Devlet adlı eserine, Aristoteles'in Nichomakos Ahlâk'ı adlı eserine ve yine aynı filozofun Retorik adlı eserlerine yazdığı şerhler hakkında bilgi vermekteyiz. lozofun siyaset felsefesine, insani yetkinliklere ve bunların gerçekleştirilmesi ve insan bedeniyle devlet arasındaki benzerliklere yaklaşımından oluşmaktadır. İkinci bölümde erdemli devlet ve bu devletteki eğitime değinmekteyiz. Üçüncü bölüm, erdemli devlet kavramı ve bu devletin özellikleri, ayrıca bu devletteki ekonomi üzerinedir. Filozof/ kral ve yönetici sınıf, erdemli devlette kadın ve bu devletin güncelliği, bu bölümde ele alınan diğer konulardır. Dördüncü ve son bölümde, Platoncu, Aristotelesçi ve İbn Rüşd'ün devletleri sınıflandırma yöntemini tartışmaktayız. Bu tezin sonucu olarak, tezimizi kısaca özetledik ve İbn Rüşd'ün siyaset felsefesinin kendine özgü yönlerini ortaya koyduk.

Thesis that named Political Philosophy of Ibn Rushd has an introduction and four chapters and conclusion. In introduction we give an information on Ibn Rushd's Middle Commentary on Plato's Republic, his commentary on Aristotle's Nichomachean Ethics, and his commentary on Aristotle's Rhetorica. The first chapter is consisting of the philosopher's approach to the political science, human perfections and to realize them and similarities between state and human body. In the second chapter we deal with the basic aim of the virtuous state and education in this state. The third chapter is on the concept of the virtuous state and it's characteristics, economics. Philosopher king and ruling class, prophecy, women in the virtuous state and it's actuality are other subject in that chapter. In the fourth and last chapter, we are discussing the platonic, peripatetic and Ibn Rushd's way of classification of states. As a conclusion of the thesis we made a short summary of our thesis and presented original aspects of political philosophy of Ibn Rushd.
Keywords: Averroes, 1126-1198; Felsefe; Islamic philosophy; İbn Rüşd, 1126-1198; İslam felsefesi; Philosophy; Political science; Siyasal bilim