Mesleki prestij ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide kolektif şükranın aracılık etkisi - Habip, Elif (My University, 2018)
Bu tez çalışmasının literatür bölümünde; mesleki prestij, kolektif şükran ve işten ayrılma niyeti kavramlarının tanımı, etkileyen unsurları ve sonuçları ele alınmıştır.Bu çalışmada, mesleki prestijin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul da ulaşım sektöründe çalışan üç ayrı meslek grubundan 527 çalışan oluşturmaktadır. Katılımcıların 214’ü taksi şöförü, 251’i otobüs şöförü ve 62’si gemi kaptanıdır. Araştırma kapsamında, katılımcıların demografik özellikleri, mesleki prestij, kolektif şükran ve işten ayrılma niyeti değişkenlerine ait faktör ve güvenilirlik analizleri, değişkenlere ilişkin ortalama değerler ve değişkenler arası aracılık analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, mesleki prestijin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, üç meslek grubu için ayrıca aracılık analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, taksi şoförleri ve gemi kaptanlarına yapılan analiz sonucuna göre mesleki prestijin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın aracılık rolü olmadığı görülmüştür. Buna karşın, otobüs şoförlerine yönelik yapılan analiz sonucunda ise mesleki prestijin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın kısmi aracılık rolüne sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada yöneticilere, insan kaynakları uygulayıcılarına ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Keywords: Cross-cultural studies; Farklı kültürlerin incelenmesi; Mesleki hareketlilik; Mesleki prestij; Occupational mobility; Occupational prestige; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Psikolojik yönleri; Psychological aspects