AB'ye giriş sürecinde Türkiye'deki dini azınlıklar - Savcı, Nural (My University, 2009)
Azınlık, Millet Sistemi, Avrupa Birliği ve Uyum Yasaları ÖZET Avrupalı toplumlarla olan ilişkilerimiz çok eskilere dayanmakta olup, İslamın kabulü ile birlikte oluşturulan öteki kavramına en uygun materyal olan Türk kimliği, Hıristiyan Avrupa’nın karşı gücü olmuştur. Uzun yıllar dünyadaki tartışmasız en büyük güç olan Osmanlı Türk toplumu, farklılıkları bir arada tutan Millet Sisteminin uygulayıcılığı ile de modern devlet kavramlarındaki anlayışa uygun bir profil çizmiştir. Ancak bu anlayış, Avrupalıların Şark Meselesi olarak adlandırdıkları ve Türkleri Anadolu topraklarından atmayı hedefleyen projenin hayata geçirilmesi ile birlikte bozulmuştur. Avrupalı topluluklar, güçlü Osmanlı’nın yıkılışının Truva atı stratejisinde olduğu gibi içten fethetme ile mümkün olduğunu düşündükleri için, azınlık gruplarını kullanarak, onların Hıristiyanlık değerlerine gönderme yaparak Osmanlı Devleti’ne karşı bağımsızlık hareketlerine girişmelerine sebep olmuşlardır. Tüm bu gelişmeler meydana gelirken Tanzimat ve Islahat Fermanları ile hazırlanan reform paketleri, ülkedeki azınlık gruplarının daha fazla haklar elde etmesine ve devletten hızla kopuşların yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Osmanlı’nın yıkılışı ile birlikte kurulan Türkiye Cumhuriyeti, milli bir devlet olma vasfı ile azınlık gruplarına sağlanan hakları kaldırarak, azınlıkları ülkenin laik yapısı içinde aynı hukuk kurallarına tabii kılmıştır. Cumhuriyet döneminde Lozan Barış Antlaşmasına göre düzenlenen Azınlık Hakları uzun yıllar, antlaşma şartları doğrultusunda uygulanmıştır. Özal’ın iktidarı ile birlikte, Lozan Antlaşmasında birtakım delinmelere başlanmıştır. Bu süreç AB’ne tam üyelik müracaatı ve akabinde Birliğin, üyelik için yerine getirilmesini istediği kriterlerle de birleşince, günümüz AB sürecinde ülkemizdeki gayrimüslimlere tanınan hakların genişletilmesi ve yine AB’ce oluşturulmaya çalışılan yeni azınlık gruplarına da verilmeye çalışılan haklarla birleşince Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısının bozulacağı, misyonerlik faaliyetlerinin legal bir zemine kaydırılacağı ve bu oluşumların Anadolu topraklarının tekrar Hıristiyanlık değerlerine açılma çalışmalarının bir sonucu olduğu konusundaki iddiamızı, tarihsel süreklilik içindeki oluşumları da göz önüne alarak belgelerle açıklamaya çalıştık. Key Words:Minority,Nation System,European Union and Adjustment Laws

Our relationship with European nations has pretty long history.Turkish identification which is the most convenient concept for “other”that is formed by adoption of Islam has become counter power of Christian Europe. Ottoman Turkish Community which has been the most powerful element in the world for ages has been described according to the understanding which is based on modern state. However this concept has been collapsed together with realisation of the protect aiming at rooting the Turks out of Anatolian lands that is called Orient Question by Europeans. As European Communities consider collapsing of Ottoman State is realized by conquering inside just as Troyan Horse strategy caused activating the minority groups to gane independence against Ottoman State by refering their Christian values. The reform packages which are arranged by the orders of Tanzimat and Islahat, caused to supply minority groups in the country with more rights and separation from the state rapidly. Republic of Turkey which is founded by collapsing of Ottoman Empire made ready the way for minorities abiding by the same law rules in a secular frame by abolishing the rights that have already been supplied for them. Republic Period the minority rights that have been arranged according to Lausanne Peace Agreement have been applied for long years in the frame of agreement conditions .By rising of Özal’s power some loophals have been appeared . We try to explain that, in this process application of full membership to EU to extend the rights which have already been given to Christian minorities and the rights that have been given by EU to the newly formed minority groups may cause demolish the Unity of the Turkish Republic and will open the way to missionary activities in a legal media and the land of Anatolia may be subjected to the Christianity values .
Keywords: Avrupa Birliği; Azınlıklar_Türkiye; Din Sosyolojisi