Dindarlık, Dinî Başa Çıkma ve Depresyon İlişkisi: Suriyeli Sığınmacılar Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Makale dindarlık, dinî başa çıkma ve depresyon ilişkisini konu edinmektedir. Makalede bu konu Suriyeli sığınmacılar üzerinde yapılan bir alan araştırmasının verileri ve diğer araştırmaların ikincil verileri çerçevesinde tartışılmaktadır. Söz konusu bu araştırma, Suriyedeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve araştırma yapıldığı dönemde Kilis'te yaşayan 553 Suriyeli'yi kapsamaktadır. Katılımcıların 337'si (%60.9) kadın, 216'sı (%39.1) erkektir. Örneklemin yaş aralığı (ranj) 12 ile 67 yaşları arasındadır. Yaş ortalaması ise 28.4'tür (SD=12.10). Katılımcıların 7'si 2010'da, 48'i (%8.7) 2011'de, 276'sı (49.9) 2012'de, 222'si (%40.1) 2013 yılında Kilis'e gelmiştir. Dindarlık, dinî başa çıkma ve depresif eğilim arasındaki ilişkinin tespiti için, Dinî Başa Çıkma Ölçeği, Epidemiyolojik Depresyon Ölçeği ve tek soruluk öznel dindarlık sorusundan oluşan anket formu kullanılarak veri toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, dinî başa çıkma ile depresif eğilim arasında olumlu ilişki tespit edilmiştir

This study aimes to investigate the relationships between, religiosity, religious coping and depression. It also aims to examine the relations between socio-demographical variables (gender and age) and religiosity, religious coping and depression. In order to find out mentioned relations Religious Coping Scale, Epidemiolgical Depression Scale and one-questioned subjective self-religiosity item were applied to Surian refugees. The sample consisted of 553 Surian refugeess living in Kilis city of Turkey, when the study is carried out. They were 337 females and 216 males ranging in age from 12 to 67. The findings of study showed that there is a relationship between gender and religiosity, depression, religious coping. Morever findings indicated that both negative and positive religious coping dimensions of Religious Coping Scale were related to depression
The Relations between Religiosity, Religious Coping and Depression: A Study on Syri- an Refugees
Keywords: Din Bilimi