Türkiye’de direkt yatırım tercihlerini etkileyen faktörler - Keskin, Aylin (My University, 2005)
TÜRKİYE'DE DİREKT YATIRIM TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Türkiye'de Yabancı Yatırım girişleri istenilen düzeyde gerçekleşmemektedir. Buna rağmen ekonomik büyüme son yıllarda olumlu bir gelişme göstermektedir. Ülkemizde yabancı sermaye esas olarak 1980'den sonra kendini göstermiştir. Ancak istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bunda ülkemizdeki siyasi ve iktisadi istikrarsızlıkların önemli payı vardır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için kıt olan sermayenin sağlanmasında direkt yabancı sermaye yatırımları önemli bir rol üstlenmektedir. Yabancı sermayenin bir ülkeyi tercih etmesi için ülkedeki ekonomik ve siyasi alt yapının sağlam temellere dayanması gerekmektedir. Krizler nedeniyle ülkedeki ekonomik ve siyasi dengeler bozulmuş, Türkiye'ye gelen direkt yabancı sermayeyi olumsuz yönde etkileyerek, yabancı sermayenin ülkeye giriş miktarında azalmaya neden olmuştur. Türkiye için büyük önem taşıyan direkt yabancı sermaye yatırımlarının miktarının artırılabilmesi için öncelikle, ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın oluşturulması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve yabancı sermaye yatırımcılarını cezbedecek adımların atılması gerekmektedir. Tezin ilk bölümünde yabancı sermaye kavramı anlatılmaya çalışılmış, yabancı sermayeyi açıklayan teorilere yer verilmiştir. Ayrıca yabancı sermayenin bir ülkeye gelmesine etken faktörler ele alınarak, yabancı sermayenin genel anlamda bir ülke ekonomisine sağladığı kazançlar ve kayıplar incelenmiştir. Direkt yabancı sermaye yatırımlarının bir ülkeye geliş sebepleri ekonomik ve siyasi faktörler, sosyal ve kültürel faktörler açısından incelenmiştir. İkinci bölümde, direkt yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin yabancı sermaye çekme konusunda sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar değerlendirilmiştir. Dünyada bu konu ile ilgili son gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin yabancı sermaye konusunda gelmiş olduğu nokta anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye'nin çekmiş olduğu direkt yabancı yatırımların hem kendi potansiyelinin çok altında olduğunun hem de dünya geneline bakıldığında mevcut direkt yatırımların son derece az oluşunun nedenleri irdelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde, Türkiye'nin bu konuda neler yapabileceği ele alınarak direkt yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması konusunda ne gibi önlemlerin alınabileceği tartışılmıştır. Name and Surname: Aylin Keskin Field: Business Administration Programme: International Business Supervisor: Professor Münir Şakrak Degree Awarded and Date: Master - July 2005 Foreign Direct Investment, Influences

FACTORS EFFECTING FOREIGN DIRECT INVESTMENT CHOICES IN TURKEY Foreign direct investment is not enough in Turkey. In spite of this, Turkey's growing up rate is better in last years. Basically the foreign direct investment started coming into Turkey after 1980, however it is still not at the desired rate. There are political and economical instability in Turkey which effect coming of foreign capital. Foreign direct investments have a great role over the countries which especially have problems in providing of scarce capital. In order to attract foreign capital to country, economic and political situations should be based on robust base. Because, foreign direct investments do not want to enter to countries which have instabilities in political and economical life. Turkish economic crises effected foreign direct investments negatively and caused a decrease in the volume of foreign direct investments. Turkey requires foreign direct investment. Because of this political and economical stability should be provided, bureaucratic procedures should be minimized before coming obstacle for foreign capital and should be provided suitable conditions to attract foreign direct investment. In the first part of the theses, the concept of foreign capital and the theories analyzing foreign capital has been expressed. Besides this, the gains and loss resulted from foreign direct investments has been tried to be understood. We searched the reasons of foreign direct investments to come any country with economic and political aspects, social and cultural aspects. We tried to explain the effects of foreign direct investments on the country's economic development and progress. In the second part, the impacts of foreign direct investments to Turkey have been analyzed. Subsequently, the advantages and disadvantages of Turkey for foreign direct investments were discussed. The latest developments related to this subject. Unsuccessful attempts of Turkey about foreign direct investment were assessed and the insufficient level of foreign direct investment was pointed out. Besides this, the precautions that should be taken to overcome this problem have been discussed.
Keywords: Yatırımlar_Türkiye