Medine Yahudilerinin inanç problemlerinin Kur’an-ı Kerim’deki yansımaları - Dilek, Burcu (My University, 2015)
MEDÎNE YAHUDİLERİNİN İNANÇ PROBLEMLERİNİN KUR’ÂN-I KERÎM’DEKİ YANSIMALARI Kur'ân-ı Kerîm'de geçmiş milletler ve bunların dinî hayatlarından söz edildiğinde İsrailoğulları’nın ilk başta geldiği görülmektedir. Dolayısıyla büyük bir hadise sonrasında Arabistan Yarımadası’na göç ederek burada yerleşik hayata geçtiği anlaşılan Medîne yahudileri sadece Yahudilik tarihi açısından değil İslâm tarihi açısından da önemlidir. Zira Kur'ân ayetlerinden azımsanamayacak bir miktarı bunlardan ve bunların müslümanlar ile olan dinî ve sosyal ilişkilerinden bahsetmektedir. Bu Medîne yahudilerinin inanç problemlerini Kur'ân merkezli olarak ele almak üzere planlanmıştır. Bir giriş, iki bölüm, bir sonuç ve bibliyografyadan oluşan tez yöntem olarak siyer çalışmalarından ayrılmakta ve siyer bilgilerini de kullanan bir tefsir tezi olma vasfını öne çıkarmaktadır. Girişte Medîne toplumu, yahudilerin toplum içerisindeki konumu, müslümanlarla ilişkileri sunulmaya çalışılmıştır. genel olarak Kur’ân’da yahudilerden nasıl bahsedildiği ele alınmış ve İkinci Bölüm için bir altyapı oluşturulmuştur. Tezin İkinci Bölümü’nün ana konusu ise ayetlere yansıdığı şekliyle Medîne yahudilerinin inanç problemleri ve Kur’ân’ın onlara yönelttiği eleştirilerdir. Ayrıca söz konusu ayetler ve tefsirleri incelenerek düşüncelerinin sebepleri ve sonuçları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak bu tez Medîne yahudilerinin karakter ve düşünce yapılarının ayetlere ne şekilde yansıdığını ortaya çıkarmış, Kur'ân-ı Kerîm’in onlara karşı tutumu ortaya koymuştur. Ayrıca Medîne yahudilerinin kimliği ve fikir dünyalarının dayanakları gibi konuların farklı bir tarzda yeniden ele alınmasının faydalı olacağını göstermiştir. nanç, Kur’an, Medîne, Tefsir, Yahudiler.

BELIEF PROBLEMS OF THE JEWS OF MEDINAH AS REFLECTED IN QUR’AN When past nations and their religious lives are mentioned in Qur’an, it is seen that Israelites come first. So, the Jews of Medinah who emigrated to the Arabian Peninsula and settled life there after the big event, have importance in terms of not only history of Judaism but also history of İslam. Because many verses of Qur’an, which can’t be underestimated, mention them and their religious- social relationships with Muslims. This master’s thesis intended to deal with belief problems of the Jews of Medinah on the basis of Qur’an. Moreover this study, which consists of an introduction, two chapters, conclusion, and a bibliography, differs from studies of Sirah as a method and highlights feature of being a Tafsir thesis using information of Sirah. In the introduction society of Medinah, position of the Jews in this society, and their relationships with Muslims were presented. In the first chapter how Jews are mentioned in Qur’an was investigated which formed a basis for the second chapter. The Second chapter’s main topic is belief problems of the Jews of Medinah as reflected in Qur’an and Qur’an’s criticism against them. Furthermore, causes and consequences of their idea have been tried to be revealed by examination of verses and books of Tefsir. Consequently, this thesis disclosed how character and thoughtsof the Jews of Medinah were reflected in Qur’an and revealed Qur’an’s attitude towards them. Moreover, this study showed that studying Jews of Medinah’s identity and basis of mind with a different method would be useful. Belief, Qur’an, Medinah, Commentary, Jews
Keywords: Kur’an-ı Kerim; Tefsir; Yahudiler