Türkiye'de 'düzenli' göçün yönetimi ve göçmenlerin değişen düzenlileşme pratikleri - Cengiz, Fatma Bilge Kahraman (My University, 2019)
Uluslararası göç hareketleri sosyal bilimler alanında çok tartışılan konulardan biridir. Bu hareketler üzerine yapılan araştırmalar ve kuramsal analizler genellikle Güney ülkelerinden Kuzey ülkelerine yönelen göçler üzerine yoğunlaşmış, diğer göç yönleri ihmal edilmiştir. Güney ülkelerinin kendi aralarındaki göç hareketleri her geçen yıl artarken, bu hareketler üzerine yapılan çalışmaların Güney-Kuzey göçü ile karşılaştırıldığında hala oldukça kısıtlı kaldığı görülmektedir. Güney-Güney göçü ile ilgili mevcut araştırmalar ise daha çok bu göç hareketlerinin düzensizlik özelliğine vurgu yapmaktadır. Bu çalışma Türkiye’ye yönelen göç hareketlerini göç yönleri ve bu yönlerin temel özelliklerini göz önüne alarak incelemektedir. Göçmenlerin yasal statüsüne odaklanan çalışmanın amacı, Türkiye’deki Güney ve Kuzey göçmenlerinin düzenlilik/ düzensizlik yelpazesindeki yerini bulmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Türkiye’de farklı yollarla yasal statü sahibi olan göçmenlerle, göç ile ilgili kamu kurumları yetkilileri ile ve göçmenlerin düzenlileşmesinde önemli rol oynayan danışmanlık şirketleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca göç konusunda farklı alanlarda çalışan uzmanlarla da görüşülmüştür. Çalışmada Türkiye’de göçmenlerin yasal statülerinin yasal çalışma olanaklarına kısıtlı erişimleri dolayısıyla düzenlilikten ziyade yarı-düzenlilik olduğu ortaya çıkmıştır.

The topic of international migration movements is one of the most debated issues in the field of social sciences. Research on international migration movements has generally focused on migration from the Southern countries to the Northern countries and other migration directions have often been neglected. Despite migration movements between southern countries increasing year by year, studies on these movements are quite limited compared to the South-North migration. Existing research on South-South migration emphasizes the irregular aspect of these migration movements.In this study, migration movements to Turkey are examined by referring to the conceptual framework that is relevant in South-South migrations. This study which focuses on the legal status of immigrants aims to determine the position of Southern (and Northern) immigrants in the regularity / irregularity spectrum in Turkey. For the purpose of the study semi-structured interviews were conducted with migrants who have legal status, officials working in migration related institutions and the consulting companies that play an important role in the regulation of immigrants. In addition, interviews were also conducted with experts on migration. The study concluded that the legal status of migrants is semi-regularity rather than regularity because of the limited access to legal work opportunities in Turkey.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Düzenli Göçmenler; Emigration and immigration; Göç ve göçmenlik; Göç Yönetimi; Göç Yönleri; Labor economics; Migration Management; Regular Migrants; Semi-regularity; Turkey; Türkiye; Yarı-Düzenlilik Migration Directions