Yeniden yapılanma sürecinde zincir mağazalarında insan kaynakları yönetimi’nin rolü ve bir uygulama - Taştan, Mustafa (My University, 2007)
Günümüz iş dünyası, şirketlerin bulundukları iş alanlarında daha modern ve daha sistematik olmaları konusunda zorlayıcı etki yaratmaktadır. Bu çerçevede, şirketlerin daha etkin, verimli ve yaratıcı olmaları artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Şirketlerin orta ve uzun vadedeki başarıları ise, temel bazı stratejilerini planlı bir şekilde ortaya koymalarına bağlı olmaktadır. Bu nedenle, çok sayıda şirketin bulundukları piyasadaki etkinliklerini yükseltmek amacıyla yeniden yapılanma sürecine girdiği görülmektedir. Bu tezde, yapılan literatür taramasına dayanarak, yeniden yapılanma stratejisinin amaçları, sonuçları ve beklenen yararları incelenmeye çalışılmış ve şirketlerin insan kaynakları yönetiminin yeniden yapılanma sürecinde politika ve strateji geliştirme konusunda sahip oldukları önemli rolleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, insan kaynakları yönetiminin şirketin yeniden yapılanma stratejilerini destekleyecek olan temel insan kaynakları konularını en iyi şekilde uygulamak gibi önemli bir rolü olduğuna dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bu tezde, perakende sektörü zincir mağazacılık sistemi ile çalışmakta olan ve yakın bir süre içerisinde yeniden yapılanma uygulamış olan bir Türk şirketi örnek olarak ele alınmış ve yeniden yapılanma sürecinde, öncesinde ve sonrasında, insan kaynakları yönetiminin çalışmaları ve rolleri incelenmeye çalışılmıştır. Tezin uygulama kısmında, yeniden yapılanma sürecinde şirkette insan kaynakları açısından ne gibi sorunların ortaya çıktığı ve insan kaynakları yönetiminin ne tür roller üstlendiği analiz edilmiştir. Konu ile ilgili veriler sözkonusu şirketin insan kaynakları yönetiminden sorumlu orta ve üst düzey yöneticileri ile kurulan iletişim sonucu görüşme ve anket formu uygulaması ile elde edilmiştir. Bu doğrultuda, yapılan görüşme ve anket değerlemesi sonuçlarına dayanarak, şirketin geçirmiş olduğu yeniden yapılanma sürecinde insan kaynakları yönetiminin hayati bir rol üstlenmiş olduğu ve yeniden yapılanmanın başarısında da insan kaynakları yönetiminin önemli bir yere sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

Today’s business world drives the companies to be modern and systematic while doing business in any field. In this frame, it is a must to enable companies to be effective, productive, creative and competitive. When basic strategies are not exposed, it is so difficult for companies to achieve success in long or mid-term. Therefore, many companies try to improve their effectiveness in market through restructuring process. In the light of the literature, we tried to examine the aims, consequences and benefits of restructuring strategies and tried to provide a solid understanding of companies’ human resources management activities that have important roles during develop policies, strategies and processes for restructuring. We tried to demonstrate that the human resources managers should identify the key human resources concerns that supports the restructuring strategies. In this thesis, we have tried to investigate the importance of human resources management during and after the restructuring process in retail sector working with chain-store system by analysing a Turkish company sample which has recently engaged in a restructuring process. In the reseach session of the thesis, it is analysed which problems were occurred in human resouces management side of the restructuring process and which roles the human resources management played. In order to get access to data, we have communicated with the human resources managers of the company presented them a questionnaire form. Consequently, by the results of the findings of the interviews and questionnaire research, we have achieved the suggestions for the cruical roles of the human resources management activities and strategies throughout the company’s restructuring process.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Yeniden Yapılanma