Etik kodlar ve kriz: Aile işletmeleri üzerine bir araştırma - AŞKUN, OLCAY BİGE (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, aile işletmelerinin karşılaşabilecekleri olası krizleri önlemede ve bu işletmelerin krizlerden korunmasını sağlamada etik kodların etkisini belirlemek ve işletmelerin sahip oldukları bu etik kodların olası krizleri önlemede ya da krizlerden korunmada nasıl rehberlik ettiğinin ortaya çıkarılmasıdır. Nitel bir araştırmanın yapıldığı çalışmada, İstanbul ve Gaziantep illerinde faaliyet gösteren iki aile işletmesinin yönetiminde bulunan aile üyeleriyle görüşmeler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda işletmelerin sahip oldukları etik kodların krizlerin önlenmesinde önemli bir role sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca işletmelerin sahip oldukları bu etik kodlar, işletme içerisindeki etik dışı davranışların ortaya çıkmasının da önüne geçerek çalışan ve/veya yönetici kaynaklı krizlerin önüne geçilmesini de sağlamaktadır. Çalışmanın İstanbul ve Gaziantep illerinde, yalnızca tekstil sektöründe ve aile işletmelerinde yapılması kısıtlarıdır. Çalışmanın diğer sektörlerde ve ülke çapında yapılmasıyla literatüre etkin bir katkı sağlaması beklenmektedir
Keywords: Etik Kodlar; Kriz; Aile İşletmeleri