Eine untersuchung der schreibaufgaben und-übungen im lehrwerk aspekte neu B2 : analyse und didaktische perspektiven - Kantar, Gamze Gül (My University, 2025)
Bu çalışma, Aspekte Neu B2 adlı ders kitabındaki yazma alıştırmalarını inceleyerek, yazma becerisinin gelişmesine nasıl katkı sağladığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Stockholmer Kriter Kataloğu, Brünner Kriter Kataloğu ve Bernd Kast’ın ‘‘Fragen an das Lehrwerk‘‘ kriter katalogları temel alınarak, ilgili çalışmanın konusu doğrultusunda özgün bir kriter kataloğu hazırlanmıştır. Ayrıca, Faistauer‘in (1997) yazma kategorileri de temel alınmış ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve nın (CEFR) B2 seviyesine ilişkin yazma becerisi kazanımları ile uygunluğu incelenmiştir. Bu çalışmanın örneklemini Aspekte Neu B2 ders kitabındaki yazma alıştırmaları oluşturmaktadır. İlgili yazma alıştırmaları önce nicel, ardından nitel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada seçilen yazma alıştırmaları Philipp Mayring’in (2010) içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu çerçevede, Aspekte Neu B2 ders kitabından 20 yazma alıştırması seçilerek analiz edilmiştir. Analiz edilen ders kitabında, yazma alıştırmalarının yazma becerisi kazanımları ile Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve nın B2 seviyesine ilişkin yazma becerisi kazanımlarının büyük oranda örtüştüğü tespit edilmiştir. Bu bulgular, Aspekte Neu B2 ders kitabının yazma becerisinin gelişmesine yönelik katkısını değerlendirmek üzere kapsamlı bir inceleme sunmaktadır.

This study aims to analyze the writing exercises in the textbook Aspekte Neu B2 and to demonstrate their role in promoting writing skills. To support this analysis, a custom set of evaluation criteria was developed, drawing upon established frameworks such as the Stockholm criteria catalog, the Brünner criteria catalog and the Questions for the Textbook by Bernd Kast. The study also incorporates theoretical perspectives from Faistauer’s (1997) model of writing competence and the writing-related objectives defined by the Common European Framework of Reference (CEFR) for the B2 level. The object of investigation in this study is the set of writing exercises in the Aspekte Neu B2 textbook. These were first recorded quantitatively and the analyzed qualitatively. The methodological approach was based on Mayring’s (2010) deductive content analysis, which was used to evaluate the writing exercises according to the predetermined criteria. In total, 20 anchor examples from the Aspekte Neu B2 textbook were analyzed. The analysis revealed that the textbook places a clear emphasis on communicative and objective writing tasks. The examined writing exercises largely align with the CEFR objectives for the B2 level. Furthermore, it was found that creative forms of writing are only marginally represented. These findings provide a well-founded basis for evaluating how skills are fostered in the Aspekte Neu B2 textbook.
Keywords: Almanca dili; Ders kitabı analizi; foreign language education; German language; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; writing skills; yabancı dil öğretimi textbook analysis; yazma becerisi