12-15 yaş grubundaki çocukların futbola yönelmesinde etkili olan sosyo-ekonomik faktörler - Yücel, Cem G. (My University, 2007)
1.ÖZET Günümüzde kitleleri etkileyen bir olgu olan futbol genç futbolseverleri de etkilemektedir. Futbolu bu kadar cazip kılan etmenlerin başında ise futbolun içinde yer alan ekonomik yönüdür. Otomotivden bile daha büyük bir sektör halini almış olan futbol sadece ülkemizde değil tüm dünyada insanları peşinden sürüklemektedir. İlköğretim düzeyindeki çocukların futbola olan sevgilerinin içinde ne kadar oranda ekonomik yanın yattığı tüm dünyada cevabı aranan sorulardan birisidir. Yapılan bu araştırmanın amacı: futboldaki yüksek gelirlerin 12 – 15 yaş grubundaki çocukları ne şekilde etkilediğini tüm yönleriyle araştırmayı ve ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada yöntem olarak anket kullanılmıştır. Anket, İstanbul ilindeki çeşitli spor kulüplerinin altyapıları ve futbol okullarında futbol oynayan 290 çocuğa uygulanmıştır. Uygulamalar sonucunda elde edilen veriler SPSS paket kullanılarak değerlendirilmiş, verilerin analizinde ise ki kare – yüzde ve frekans teknikleri kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada ağırlıklı olarak ailelerin çocuklarını futbola yönlendirdikleri sonucuna varılmıştır. Düşük gelir seviyesine sahip ailelerin çocuklarını futbolun yüksek gelir getirme potansiyelinden dolayı teşvik ettikleri saptanmıştır. Sonuç olarak araştırmada, futbolun spor yönünün ikinci plana atıldığı öncelikle yüksek gelir getiren bir meslek kolu olduğu görüşünün hakim kılındığı belirlenmiştir. Spor, Futbol, Çocuk, Futbola Yönelme, Sosyo – Ekonomi 2.

Effective Socio – Economics Factors For 12 – 15 Age of Groups’ Children Trend to Football In Today, the football which effects mass, also effects that young supporter. The most fundemental factors are economical ways of football. The football is more huge than the automotive sector and in addition, it’s not only our country. People interesting in football all of the world. Primary education child’s connection of footballshow us, how much rate the economical factors contain that have been researched all of the world. According to these researches aim:High price at the football has researched that 12 – 15 ages of groups child whatever ways effective. he method which was used poll. And the poll was applied 290 children who plays football at Istanbul’s sport clubs’ substructures and football schools. At the end of these researches have some of datas. And after appreciated with used SPSS packet program then I used analysised of datas two squares-percent and frequence technics. Predominantly at these studies, I arrived that families orientation their children to football. The families who had low income orientations their children because of football’s high income. As a result; These researches football’s support ways had been a second plan and than I determined that opinions, the football is a job which has a high income. Key Words: Sport, Football, Child, Orientation to Football , Socio - Economic
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Çocuklar_Spor; Eğitim_Futbol; Sosyal Durum_Spor; Spor_Futbol