Görüntü işleme metodu ile robotik beslemeli çok amaçlı multieksen cnc tezgah tasarımı ve uygulaması - Arseven, Zeynep Sezen (My University, 2013)
Metal sektöründe yüksek adetli seri üretim yapan firmalar arasında artan rekabet, firmaların daha kaliteli üretimi daha az maliyette ve daha kısa zamanda yapmalarını zorunlu kılmıştır. Bu amaçla sektör içinde yaygın olarak kullanılan üniversal CNC makinelere alternatif olarak yüksek hızlarda çalışabilen, yalnızca yüksek adette işlenecek olan ve biçimsel olarak birbirine benzeyen sınırlı sayıdaki malzemeye özel olarak üretilen CNC transfer makinelerine olan talebi arttırmıştır. Ayrıca, bu makinelerin yüksek hızlarda çalışmaları, robotik otomasyon ile besleme sistemlerini kullanma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bir vardiya zamanında binlerce malzemenin işlendiği düşünüldüğünde ham malzemelerin robot alanına getirilmesinin sağlanması da oldukça önemli bir iştir. Bu işin otomatikleştirilmesi amacıyla uzun süre malzeme temini sağlayan malzeme besleme ünitesi sistemleri yine bu uygulama tipinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında üç tip musluk malzemesinin tüm talaş kaldırma işlemlerini gerekli işleme toleransları içinde kalarak 8s ile 11s aralığında çevrim sürelerinde tamamlayabilen CNC transfer makinesinin tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca makineye adapte edilen kameralı robotik otomasyon uygulaması ve malzeme besleme ünitesi ile sistemin insansız şekilde çalışması sağlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde endüstride kullanılmakta olan CNC makineler, malzeme besleme üniteleri sistemleri ve endüstriyel robotlar hakkında verilmiştir. İkinci bölümde üretimi gerçekleştirilecek sistemin tasarım süreçleri ve otomasyonun çalışma algoritması konularına değinilmiştir. Üçüncü bölümde üretimin gerçekleştirilmesi ve sistemin devreye alınması işlemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise sonuçlar verilmiş, son değerlendirmeler yapılmıştır.

Because of the increasing competition between the firms which make mass production in metal sector, firms have to make their production in high quality, in less time and cheaper. For his purpose, as an alternative to universal CNC machines using in widespread, demand of CNC transfer machines which can work in high speed and producing special for limited number of similar size mass production parts, increased. Besides because of these machines working in high speed, loading machines with robotic automation need appeared. If we consider thousands of parts will machining in a shift, transporting parts to robot working area is an important job. Part feeding units which can provide working parts in a long time using usually to making this job automatically. In this work, CNC transfer machine which can finish three type tap parts’ all working process in the needed working tolerances and in 8 to 11 second cycle time, designed and produced. Besides with adapting robotic automation and part feeding unit to the machine, system is worked without human. In the project’s first part include general informations about using CNC machine in industry, part feeding unit and industrial robot. In the second part, system design steps and automation algorithms are described. In the third part, realizing production and operating the system are explained. Fourth part include conclusion and last appraise.
Keywords: Makina; Malzeme_CNC; Robotlar_Robotik Otomasyon_Endüstriyel Robotlar