Normal doğum yapan kadınların doğum memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Özer, Gizem (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırma normal doğum yapan kadınların doğum memnuniyetlerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı çalışma olarak tasarlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini 15 Haziran 2022-14 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı şehir hastanesinde doğum yapan kadınlar, örneklemi ise araştırmaya katılma kriterlerini karşılayan ilk kez normal doğum deneyimi yaşamış 303 lohusa oluşturdu. Veri toplama araçları olarak Lohusa Bilgi Formu, Doğum Deneyimi Ölçeği (DDÖ), Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğum Konfor Ölçeği (DKÖ), Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği B Versiyonu (WDEQ-B), Doğumda Verilen Destekleyici Bakıma İlişkin Kadının Algıları Ölçeği (DVDBİKAÖ) ve Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu (DMÖ-K) kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan lohusaların yaş ortalaması 26,56 ± 4,09 yıldır. Lohusaların DMÖ-K toplam puanı 18,67 ± 7,32 olup, %62,7’si orta düzeyde memnuniyet bildirdi. DDÖ, DKÖ ve DVDBİKAÖ puanları arttıkça doğum memnuniyetinin arttığı, WDEQ-B ve GKÖ puanları arttıkça doğum memnuniyetinin azaldığı belirlendi (p<0,001). Çok değişkenli doğrusal regresyon analizi sonucunda, doğum korkusu, doğumda destekleyici bakım algısı, doğum deneyimi, doğum öncesi kontrole gitme ve gebeliğin planlı olma durumu lohusaların doğum memnuniyetini anlamlı şekilde yordayan değişkenler olduğu sonucuna varıldı. Araştırma sonucunda lohusaların doğum memnuniyetini yordayan beş değişkenin modelin %87,2’sini açıkladığı belirlendi. Sonuç: Bu bulgular doğrultusunda lohusaların doğum memnuniyetlerinin orta düzeyde olduğu, doğum korkusu, doğumda destekleyici bakım algısı, doğum deneyiminin, doğum öncesi kontrole gitme ve gebeliğin planlı olma durumu lohusaların doğum memnuniyetini etkileyen faktörler olduğu belirlendi.

Objective: This study was conducted to determine the factors affecting the birth satisfaction of women undergoing normal delivery. Materials and Methods: This study was designed and conducted as a descriptive, cross-sectional, and correlational study. The universe of the study consisted of women who gave birth at a city hospital affiliated with the Istanbul Provincial Health Directorate between June 15, 2022, and June 14, 2023. The sample included 303 postpartum women who had experienced normal delivery for the first time and met the inclusion criteria for participation in the study. Data collection tools used included the Postpartum Information Form, the Childbirth Experience Questionnaire (CEQ), the Visual Analogue Scale (VAS), the Childbirth Comfort Questionnaire (CCQ), the Wijma Delivery Expectancy/ Experience Questionnaire Version B (WDEQ-B), Perception for the Scale of Supportive Care Given During Labor (PSSCGDL), and the Birth Satisfaction Scale Short Form (BSS-SF). The data were collected through face-to-face interviews. Results: The average age of the postpartum women participating in the study is 26.56 ± 4.09 years. The total score of the Birth Satisfaction Scale Short Form (BSS-SF) for the postpartum women is 18.67 ± 7.32, and 62.7% reported moderate satisfaction. It was determined that as the scores of the CEQ, CCQ, and PSSCGDL increased, BSS-SF increased. Conversely, as the scores of the WDEQ-B and VAS increased, BSS-SF decreased (p<0.001). The results of the multivariate linear regression analysis revealed that fear of childbirth, perception of supportive care during labor, birth experience, attendance at prenatal check-ups, and whether the pregnancy was planned were significant predictors of postpartum birth satisfaction. The study found that these five variables explained 87.2% of the variance in postpartum birth satisfaction. Conclusion: Postpartum women had a moderate level of birth satisfaction. Factors affecting birth satisfaction included fear of childbirth, perception of supportive care during labor, birth experience, attendance at prenatal check-ups, and whether the pregnancy was planned.
Determination of factors affecting birth satisfaction in women undergoing normal delivery
Keywords: birth experience; birth satisfaction; childbirth comfort; childbirth pain; Doğal doğum; doğum ağrısı; doğum deneyimi; Doğum hemşireliği; doğum konforu; Doğum korkusu; doğum memnuniyeti; Fear of childbirth; Natural childbirth; Obstetric nursing