Hardox 450 çeliklerinin mag kaynak bölgesi mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Uluocak, Mustafa Emrah (My University, 2008)
HARDOX 450 ÇELİKLERİNİN MAG KAYNAK BÖLGESİ MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, günümüz endüstrisinde en çok kullanılan kaynak yöntemleri arasında yer alan MAG (Metal Active Gas) kaynak yönteminde, seçilen optimum kaynak parametresinde kaynak işlemi yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda 5 mm kalınlığında Hardox 450 çeliği kullanılmıştır. Kaynak öncesi deney parçalarının mekanik özelliklerinin belirlenmesi için spektral analizleri çıkarılmıştır. Deney parçaları küt alın formunda, optimum kaynak parametrelerinde yatay pozisyonda kaynatılmıştır. Kaynak sonrası, kaynaklı malzemenin ısı tesiri altında kalan bölgenin (ITAB) kesiti alınmıştır. Kaynakla birleştirilen deney parçaları birleştirme bölgelerinde meydana gelen mikroyapısal değişiklikler, ışık mikroskobunda ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde mikro sertlik ölçümleri alınmıştır. Kaynaklı bölgelerden alınan numunelere çekme testi uygulanmıştır. Mekanik testlerden elde edilen değerler ve mikrograflardan elde edilen mikroyapı değişimleri analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda MAG kaynak yöntemi ile birleştirilen Hardox 450 çeliğinin, mekanik davranışı ile ısı tesiri altında kalan bölgenin değişimleri izlenmektedir.

EXAMINATION OF THE MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF MAG WELDING REGION OF HARDOX 450 STEELS In this study, one of the most frequently used welding methods, MAG (Metal Active Gas) was used with the optimum welding parameter for the welding process. Hardox 450 type of steel of 5 mm was used in the experimental work. Spectral analyses were made to identify the mechanical properties of the experiment parts before the welding process. The parts were horizontally joined in the form of blunt surface and with the optimum welding parameters. After the treatment, a cross-section was taken from the region which had been exposed to heat (ITAB). The welded parts were examined with Light Microscope and Scanning Electron Microscope (SEM) in terms of the micro-structure changes on the joints. Micro-hardness measurements were used in the identification of the mechanical properties. Tension test was applied onto the specimens taken from the welded regions. The values obtained through mechanical tests and the micro-structure tests obtained through micrographs were analyzed. As a result, this study examined the mechanical behavior of the Hardox 450 type of steel welded through MAG and the changes in the region exposed to heat.
Keywords: Çelikler; Metal Eğitimi