Küreselleşme olgusu karşısında din: konu üzerine Türkiye’deki tartışmalar - Konar, Muhammet Sait (My University, 2004)
Küreselleşme kavramı, dünya çapındaki gelişme ve değişmelerin günümüzdeki durumunu ifade etmektedir. Bu kavram son yıllarda çok sık tartışılmaktadır. İletişim ve ulaşım merkezli teknolojik gelişmeler dünyanın zaman ve mekan açısından küçülmesini sağlamıştır. Zaman ve mekan arasındaki mesafeler kısalmıştır. Küreselleşme çok yönlü bir süreçten oluşmaktadır. Küreselleşmenin teknolojik, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel boyutları vardır. Küreselleşme bütün bu boyutlarıyla ele alınmalıdır. Küreselleşme kavramı, hem küreselleşme hem de küreselleştirme için kullanılmaktadır. Halbuki bu ikisi birbirinden farklı olgulardır ve bu farklılık ifade edilmelidir. Küreselleşme, fırsatları ve tehditleriyle birlikte değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonucuna göre bir tavır alınmalıdır. Küreselleşme ve din arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Bu ilişkide iki taraf da birbirinden etkilenmektedir. Küreselleşmenin dine olumsuz etkileri olduğu gibi olumlu etkileri de vardır. Aynı şekilde dinin de küreselleşmeye olumsuz etkileri olduğu gibi olumlu etkileri de vardır.

Globalization, which expresses the today's situation of universal changes and developments, is a widely disputed concept in recent years. Communication centered technological developments have enabled the world to shrink in aspects of time and space, that is, distances between time and space have shortened. Globalization is a process combined of many aspects. These are; technological, economical, political, and socio-cultural. Globalization should be handled with all these aspects together. The term globalization is used both for globalization and for making globalized. However these two concepts are different from each other and this difference should be mentioned. Globalization should be evaluated with its advantages and menaces together, and it is this evaluation that should determine how to assume an attitude. There is a mutual relationship between globalization and religion. Both sides are effected from each other in this relationship. Globalization has positive effects on religion as well as negative. In the same way, religion has both negative and positive effects on globalization.
Keywords: Din Sosyolojisi; Dini kurumlar; Kurumlar; Toplum bilimleri