Doğrusal olmayan programlama yöntemlerinden kuadratik programlama ile İMKB (30)’ da portföy oluşturma uygulaması - Köse, Ergül (My University, 2001)
Doğrusal Olmayan Programlama Yöntemlerinden Kuadratik Programlama ile İMKB(30)'da Portföy Oluşturma Uygulaması isimli tez çalışmamdaki amaç ; riskli yatırım araçlarından olan hisse senetlerini kullanarak , en az riske sahip en yüksek getiriyi verecek bir veya daha çok hisse senedinden meydana gelen portföyleri oluşturmak ve elimizdeki yatırımın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamaktır. Bu çalışmada Markowitz(Modern) Portföy Yönetimi yaklaşımı ile Sharpe' ın tek endeks modeli kullanılarak portföy çeşitlendirilmesi yapılmış ve elde edilen portföylerden yatırımcıya ,belirli risk seviyesinde maksimum kar sağlanabilecek değişik yatırım seçenekleri sunulmuştur. Markowitz yöntemiyle portföyün oluşturulması ile ilgili modelin nasıl ve hangi kısıtlar altında kurulacağı ayrıntılı bir şekilde anlatılmış ve örnek modellere çalışmada yer verilmiştir. Kullanılan hisse senetleri arasında en iyi risk-getiri dengesine sahip olanların seçimi ise Elton ve Gruber Yöntemi ile yapılmış ve etkin hisse senetleri belirlenmiştir. Etkin hisse senetlerinden oluşan portföylerin getiri ve risklerinin hesaplamaları Microsoft Excel 2000 ve Winqsb paket programları kullanılarak yapılmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda tek bir hisse senedine yatırım yapmanın riskli olacağı , buna karşın çeşitlendirilmiş bir portföyün riskinin daha düşük olabileceği ve getirisinin de daha yüksek olabileceği bulgularına ulaşılmıştır. Portföye dahil edilen hisse senetlerin getirileri arasında en az ilişkiye sahip katsayıların düşük olmasının yanında , değişim katsayılarının da düşük olduğu ve uygun çeşitlendirmeler yaparak sistematik olmayan riskin ortadan kaldırılabileceği sonucuna varılmıştır.

Nonlinear Scheduling Processing Quadratic Scheduling With IMKB (30) Portfolio Constitute Application noun discourse studied aim; risky investment tools which share sertifacates using, breadth few risky have breadth maximum profit will give an or more abundant share sertificates to produce next portfolios compose and using investment brea dth best shape to turn to account to get. This studied Markowitz (Contemporary) Portfolio management approach and Sharpe ın individual endeks model using portfolio variations woolen and to get in portfolios to investor concrete chance at level maksimum gain to supply manifold investment alternatives presentation. Markowitz method portfolio making and concerned model how and what restrict under establishment detailed an shape related and copy models studied floor give. Used share sertificates among breadth best risky-profit composure have elction to Elton and Gruber method and woolen and active share sertificates determination. From active share sertificates to form portfolios profit and risky to calculate Microsoft Excel 2000 and Winqsb package programs using feasebilite. This calculates consequence individual an share sertificate investment making risky suieable, however variations an portfolio risky's more abortion will suitable and profit and more high suitable inventions to reach Portfolio participate in share sertificates profits among breadth few relation have coefficients abortion being at, alternation coefficients abortion being and adequate variations makes systematic not risk to put away result in.
Keywords: Doğrusal Olmayan Programlama; Menkul Değerler Borsası; Portföy Fönetimi