Watson insan bakım modeli temelli öz şefkatli farkındalık programının hemşirelik öğrencilerinin beden ve ruh sağlığına etkisi - Bıdık, Gizem (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerine uygulanan Watson İnsan Bakım Modeli Temelli Öz Şefkatli Farkındalık nın öğrencilerin beden ve ruh sağlığına etkisini belirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü tasarım olarak yürütülen araştırma İstanbul’daki bir üniversitenin 2.sınıf hemşirelik öğrencileri (N: 226) ile Aralık 2021-Haziran 2022 tarihlerinde yürütüldü. Araştırmanın örneklem sayısı yapılan power analiz sonucunda 80 olarak belirlendi. Literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda oluşturulan program haftada bir gün toplamda 6 oturum olarak uygulandı. Veriler, Sağlığı Geliştirici ve Koruyucu Davranışlar Ölçeği (SGKDÖ), Watson İyileştirici Öz-Değerlendirme Ölçeği (WİÖÖ), Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ve Öz Anlayış Ölçeği (ÖAÖ) ile program öncesinde, program sonunda ve programdan 5 ay sonra toplandı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 19.76±0.97 olup %76.3’ü kadındır. Program sonrası deney grubunun SGKDÖ, WİÖÖ, KPSÖ ve ÖAÖ izlem testi puanları kontrol grubundan anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). Kontrol grubunun SGKDÖ, WİÖÖ, KPSÖ ve ÖAÖ öntest izlem test puanları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Program beden ve ruh sağlığını geliştirmek için uygulanabilir ve etkili bulundu. Hemşirelik uygulama alanlarında bireylerin beden ve ruh sağlığını geliştirmek adına programın kullanılması aynı zamanda hemşirelik eğitim müfredatına dahil edilerek programdan yararlanılması önerilir.

Objective: This study was carried out to determine the Mindful Self Compassion Program Based on Watson Human Caring Theory applied to nursing students on physical and mental health. Material and Methods: The research, which was carried out as a randomized controlled design, was conducted with 2nd year nursing students (N: 226) of a university in Istanbul between December 2021 and June 2022. The sample number of the study was determined as 80 as a result of the power analysis. The program, which was created in line with the literature and expert opinions, was applied once a week as a total of 6 sessions. Data were collected before, at the end of the program and 5 months after the program with the Health Promotion and Protective Behaviors Scale (HPPBS), Watson Caritas Self-Rating scale (WCSS), The Brief Resilience Scale (BRS) and Self Compassion Scale (SCS). Results: The mean age of the participants was 19.76±0.97 years and 76.3% were women. After the program, the experimental group's HPPBS, WCSS, BRS and SCS follow-up test scores were found to be significantly higher than the control group (p<0.05). There was no significant difference between the control group's HPPBS, WCSS, BRS and SCS pretest, follow-up test scores (p>0.05). Conclusion : The program was found to be applicable and effective to improve physical and mental health. It is recommended to use the program in order to improve the physical and mental health of individuals in nursing practice areas, and to benefit from the program by including it in the nursing education curriculum.
Keywords: beden ve ruh sağlığı; Halk sağlığı; Hemşirelik; hemşirelik öğrencileri; Human caring theory; İnsan bakım modeli; mindful self compassion; Nursing; nursing students; öz şefkatli farkındalık; physical and mental health; Public health