Tarsal tünel sendromunun tanısında çeşitli elektrofizyolojik testlerin duyarlılığının araştırılması - Saygı, Evrim Karadağ (My University, 2009)
TARSAL TÜNEL SENDROMUNUN TANISINDA ÇEŞİTLİ ELEKTROFİZYOLOJİK TESTLERİN DUYARLILIĞININ ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada tarsal tünel sendromu (TTS) tanısında duyusal sinir iletim çalışmaları parametrelerinin değerlendirilmesi ve provokatif manevraların bu parametreler üzerindeki etkileri ile iğne EMG’de kantitatif motor ünit potansiyel (MÜP) analizinin tanıya katkısını araştırmak amaçlandı. TTS ön tanısı ile başvuran 20 hasta (35 ayak) ve 18 sağlıklı birey (36 ayak) çalışmaya alındı. Sural, medial ve lateral plantar sinirlerin duyusal; peroneal ve tibial sinirlerin motor iletim çalışmaları yapıldı. Ayak-ayak bileği 5 dk dorsifleksiyon-eversiyon pozisyonunda tutulduktan sonra medial ve lateral plantar sinirlerin duyusal incelemeleri yenilendi. Abduktor hallusis longus (AHL) ve ekstansör digitorum brevis (EDB) kaslarının kantitatif motor ünit potansiyeli (MÜP) incelemesi ile amplitüd, süre, alan ve polifazi oranları kayıtlandı. Medial plantar sinirde duyusal sinir aksiyon potansiyeli (DSAP) TTS ön tanılı çalışma grubunda 3 ekstremitede (%8,5), kontrol grubunda ise 1 ekstremitede (%2,7); lateral plantar sinir DSAP ise sırasıyla 12 ekstremitede (%34,2) ve 8 ekstremitede (%22) elde edilemedi. Çalışma grubunda manevra sonrası lateral plantar sinir duyusal latansında uzama, iletim hızında yavaşlama saptandı. Kontrol grubunda ise medial plantar sinir duyusal aksiyon potansiyel (DAP) amplitütünde azalma, iletim hızında yavaşlama; lateral plantar sinir DAP amplitütünde ise azalma tespit edildi. İğne EMG kantitatif MÜP analizinde ise AHL’de TTS grubunda belirgin polifazi artışı bulundu. Sonuç olarak, TTS ön tanılı hastalarda eğer lateral plantar sinir kaydı alınabilirse latansta uzama ve hızda yavaşlama; ayrıca iğne EMG AHL kantitatif MÜP analizinde ise polifazi sayısında artış tanıyı destekleyen elektrofizyolojik yöntemler olarak kullanılabilir. Anahtar sözcükler: Tarsal tünel sendromu, duyusal sinir iletim çalışmaları, provokasyon manevraları, motor ünit potansiyeli EVALUATION OF DIFFERENT ELEKTRODIAGNOSTİC METHODS IN DIAGNOSIS OF TARSAL TUNNEL SYNDROME The aims of our study were to evaluate the parameters of sensory conduction studies in the diagnosis of tarsal tunnel syndrome (TTS) and to find out how provocative maneuver affects these parameters, the contribution of the quantitative motor unit potential (MUP) analysis in diagnosis. Twenty patients (35 feet) that presented with the clinical diagnosis of TTS and 18 healthy volunteers (36 feet) were taken to the study. Nerve conduction studies of sural, medial and lateral plantar nerves; motor conduction studies of peroneal and tibial nerves were evaluated. Electrophysiologic studies of medial and lateral plantar nerves were repeated after holding of foot-ankle in dorsiflexion-eversion position for 5 minutes. Quantitative motor unit potential (MUP) analysis of the abductor hallucis longus (AHL) and extensor digitorum brevis (EDB) muscles was examined and MUP amplitude, duration, area under the curve and polyphasic MUP ratios were recorded. Sensory nerve action potential (SNAP) in medial plantar nerve could not be obtained in 3 extremities (8.5%) in the study group, 1 extremity in the control group (2.7%); SNAP of lateral plantar nerve could not be obtained in respectively 12 extremities (34,2%) and 8 extremities (22%). In the study group, delay in lateral plantar nerve latency and decrease in velocity were determined. In the control group, decreasing of medial plantar nerve amplitude and velocity; decreasing of lateral plantar nerve amplitude was determined. There was a significant increase in polyphasic MUP ratio in AHL in quantitative MUP analysis in the TTS group. As a result, if the lateral plantar nerve SNAP can be obtained in patients with TTS prediagnosis, delay in the latency and decrease in the conduction velocity; together with increased number of polyphasic MUPs in needle EMG of AHL can be used as the electrophysiologic methods that support the diagnosis of TTS. Key Words: Tarsal tunnel syndrome, sensory nerve conduction studies, provocation maneuvers, motor unit potential.
Keywords: Nöroloji; Tıp