Pitriyazis likenoideste dar bant ultraviyole B tedavisinin etkinliği - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Pitriyazis likenoides, papüloskuamöz inflamatuar bir deri hastalığıdır. Dar bant ultraviyole B, sık kullanılan bir fototerapi yöntemi olup, hastalık tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada fototerapi ünitemizde, pitriyazis likenoides nedeniyle dar bant ultraviyole B uygulanan hastaların tedavi ve izlem sonuçları sunulmaktadır. Yöntem: Pitriyazis likenoides nedeniyle dar bant ultraviyole B tedavisine alınan ve tedaviyi tamamlayan 25 hastanın tedavi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Ultraviyole B tedavisi, haftada 3 gün, tam düzelme ya da minimal rezidüel aktivite elde edilene kadar uygulandı. Tedaviye yanıt, tam, belirgin, orta derecede ve hafif derecede düzelme ya da yanıtsızlık olarak belirlendi. Tedavi kesildikten sonraki izlem döneminde yeni lezyon çıkışı nüks olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 22 (minmaks: 3-49), ortalama hastalık süresi 30,2 (minmaks: 3-120) aydı. Ortalama 24,6 (min-maks:12-45) seans sonunda hastaların 17'sinde (% 68) tam, 4' ünde (%16) belirgin, 1'inde (%4) orta, 1'inde (%4) hafif derecede düzelme olurken, 2'sinde (%8) hiç yanıt alınamadı. Tedavi sırasında 8 hastada (%32), genellikle hafif-orta şiddette olmak üzere en az bir kere eritem gözlendi. Yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakan hasta olmadı. İzlemle ilgili verileri olan 9 hastanın tümünde ortalama 10,1 ayda (min-maks:1- 24) nüks saptandı. Sonuç: Bu çalışma, dar bant ultraviyole B'nin pitriyazis likenoides tedavisinde güvenle ve başarıyla kullanılabilen bir yöntem olduğunu desteklemektedir.

Objective: Pityriasis lichenoides is a papulosquamous inflammatory skin disease. Narrowband ultraviolet B, a commonly used phototherapeutic modality, has an important place in its treatment. Treatment and follow-up results of pityriasis lichenoides patients treated with narrowband ultraviolet B in our phototherapy unit are presented here. Methods: The treatment records of 25 pityriasis lichenoides patients who completed narrowband ultraviolet B treatment were retrospectively evaluated. Ultraviolet B treatment was performed 3 days a week until complete resolution or minimal residual activity was achieved. Treatment response was determined as complete, marked, moderate or mild improvement or as no response. The appearance of new skin lesions during the follow-up period after treatment was defined as a relapse. Results: The mean age of the patients was 22 (min-max:3-49) and the mean disease duration was 30.2 (min-max:3-120) months. After a mean of 24.6 (min-max:12-45) treatment sessions, 17 patients (68%) achieved complete, 4 patients (16%) marked, 1 patient moderate (4%) and 1 patient (4%) mild improvement whereas 2 patients (8%) showed no response. Eight patients (32%) had mild to moderate erythema at least once during the treatment. None of the patients gave up treatment due to side effects. In all 9 patients who were followed up, relapse was seen after a mean time of 10.1 months (min-max 1- 24 months). Conclusion: The results of the present study show that narrowband ultraviolet B is an effective and safe method in the treatment of pityriasis lichenoides.
Efficacy of narrowband ultraviolet B therapy in pityriasis lichenoides
Keywords: Hematoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Ortopedi; Pediatri