Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde Çavdır yöresi ağzı (fonetik ve morfolojik inceleme-metin-dizin) - Erbay, Ayşe (My University, 2018)
Bu çalışmada Burdur ilinin Çavdır ilçesinin ağız özelliklerini en iyi yansıttığı düşünülen coğrafi olarak doğu, batı, kuzey ve güney yönlerinden ikişer köyü seçilerek, toplamda sekiz köy, yapılan derlemelerden yola çıkarak Çavdır yöresi ağzının Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Çalışma toplam altı bölümden oluşmaktadır. Bunlar: giriş, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular, sonuç ve kaynakça. En önemli bölüm bulgular bölümüdür. Bu bölümde, Çavdır hakkında tanıtıcı bilgiler verildikten sonra derleme sonucunda deşifre edilen metinlerdeki kelimelerin fonolojik ve morfolojik incelemesi yapıldı. Deşifre edilen metinler verildi. Metinlerin açıklamalı dizini oluşturuldu.Çavdır ağzı, Türk dili tarihine ve Türk dili ve edebiyatı eğitimine katkı sağlayacak unsurlar barındırdığı için önemlidir.

In this study, it is aimed to examine and evaluate the Çavdır region dialect in the context of Turkish language and literature by choosing two each villages, which are thought that have the best features of the dialect of the Çavdır district of Burdur province, from the east, west, north and south directions of Burdur province, in total eight villages.The study consists of six chapters. These: introduction, related researchs, method, findings, result and bibliography. The most important part is the findings section. In this section, after giving information about Çavdır, the words in the texts decrypted by compiling were examined phonological and morphological. Deciphered texts were given. Annotated index of texts was created.Çavdır dialect is important because it contains elements that will contribute to the history of Turkish language and education of Turkish language and literature.
Keywords: ağız; Burdur; Çavdır ağzı; dialect; Dialects; Dialects --Turkey; education; eğitim; Lehçeler; Lehçeler -; Öğrenim ve öğretim; Research; Study and teaching; Turkish language; Turkish langue and literature; Türk dili; Türk dili ve edebiyatıÇavdır dialect; Türkiye