Tonerli dijital baskı sistemlerinde UCR-GCR ve toplam mürekkep miktarı parametrelerinin baskı kalitesine etkisinin incelenmesi - Uyar, Olgun (My University, 2011)
TONERLİ DİJİTAL BASKI SİSTEMLERİNDE UCR-GCR VE TOPLAM MÜREKKEP MİKTARI PARAMETRELERİNİN BASKI KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Dijital baskı genel anlamda, basılmak istenen işin renk ayrım işlemlerinde ayrı bir kalıp yada filme ihtiyaç duyulmaksızın, tek renkli ya da çok renkli olarak, direkt baskısının yapılabildiği sisteme verilen addır. Dijital baskı sistemlerin de temel amacı diğer baskı sistemlerinde olduğu gibi müşterilerin isteklerine hitap eden daha kaliteli ve daha ucuz baskılar üretmektir. Sayfa üzerinde baskıyı gerçekleştiren cyan, magenta ve sarı mürekkebin birleşerek gri ürettiği her noktada, bu bileşimin yerine siyah mürekkep konulabilir. Sayfada çok fazla mürekkep olmasından kaçınmak, toplam mürekkep miktarını azaltmak için (çeşitli baskı kalitesi problemlerine neden olabilir), renk ayrım işleminde siyahın altındaki rengin çıkartılması (UCR) ve gri bileşenlerin çıkartılması (GCR) adı verilen teknikler kullanılır. Bu çalışmanın amacı, değişik baskı sistemlerinde kullanılan UCR-GCR renk ayrım tekniklerinin kuru tonerli elektrofotografik dijital baskı sisteminde uygulanması ve baskı kalitesine etkilerinin tespit edilmesidir. Bu amaçla; üç farklı GCR profili oluşturulmuş ve test baskı sayfası hazırlanmıştır. Kuru tonerli elektrofotografik dijital baskı sisteminde, profiller kullanılarak test baskı sayfalarının baskıları gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada 100 gr/ m2 1. hamur ve 115 gr/ m2 mat kuşe olmak üzere iki farklı kağıt kullanılmıştır. Elde edilen baskı sonuçlarının değerlendirilebilmesi için densitometrik ve kolorimetrik ölçümler yapılmış ve elde edilen veriler dijital ortama aktarılmıştır. Sonuç bölümünde test baskı sayfasında kullanılan görsel skalalar ve elde edilen veriler birlikte yorumlanarak çalışmasının sonucu değerlendirilmiş ayrıca, konuyla ilgili öneriler sunulmuştur.

ANALYZE FOR EFFECT OF UCR-GCR AND TOTAL INK PARAMETERS TO THE PRESS QUALITY OF THE DIGITAL PRESS SYSTEMS WITH TONER. In general, digital press means a system that not required separate mould or film for color separation and that allow to direct press as single or plural color. The mail goal of the digital systems is to produce more qualifier and cheaper presses charming the customers. Instead of cyan, magenta and yellow that produce gray point on the paper black ink can be placed. To avoid use of much ink (this may causes some press quality problems) on the paper, UCR (undercolor removal) and GCR (gray component replacement) techniques are used. Aim of this study is deal with to practice of UCR-GCR color separation techniques to dry toner press system and effects of the practices upon the digital press quality. For that purpose, three different GCR profiles and test press pages prepared. In the dry toner press system, pres of the test pres pages are made by use of these profiles. Two different paper, 100 gr/ m2 best quality paper and 115 gr/ m2 mat glossy paper are used for the study. To evaluate the results, densitometric and colorimetric measurement are made and acquired knowledge are registered to the digital platform. At the Conclusion chapter, visual scales and gained knowledge are evaluated and some suggestions related to the issue are given.
Keywords: Baskı Kalitesi; Baskı Teknikleri; Dijital Baskı; Matbaa Eğitimi