Yerel yönetimlerin sosyal medya hesaplarının incelenmesi : Kadıköy ve Üsküdar örnekleri - Güveyi, Ömer (My University, 2020)
Türkiye’de internet alt yapısı hızla gelişmekte, teknolojik cihazlar yaygınlaşmakta, internet ile teknolojik cihaz kullanıcı sayısı artmaktadır. Bu durum sosyal medya kullanıcı sayısını ve sosyal medyada geçirilen zamanı da arttırmaktadır. Sosyal medya kullanıcı sayısının artması ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması karşısında yerel yönetimler de kayıtsız kalamamış, sosyal medya kullanmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında, belediyelerin sosyal medya kullanım stratejileri araştırılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, doküman incelemesi ve derinlemesine mülakat olmak üzere iki teknikten faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı olarak belirlediğim Kadıköy ve Üsküdar Belediyesinin sosyal medya kullanımı analiz edilmiştir. Doküman incelemesi tekniği kullanılarak belediyelerin Facebook, Twitter ve İnstagram’da yapmış oldukları paylaşımlar tek tek incelenip sınıflandırılmış ve kayıt altına alınmıştır. Derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak belediyelerin sosyal medya kullanım stratejileri belediye sosyal medya hesaplarını yöneten çalışanlara sorulmuştur.Doküman incelemesi ve derinlemesine mülakat teknikleri ile elde edilen verilerde, her iki belediyenin sosyal medya kullanımı ile ilgili sosyal medya gönderilerinin aylık, günlük ve saatlik paylaşım stratejileri belirlenerek; sosyal medya gönderileri paylaşım türüne ve içeriklerine göre sınıflandırılarak; sosyal medya gönderilerinin etkileşim sayıları hesaplanarak analiz ve değerlendirme yapılmıştır. Bu çerçevede elde edilen bulgular; kullanımı tercih edilen sosyal medya aracının sunduğu özellikler, belediye yöneticilerinin hizmet anlayışı ve belediyeyi yöneten siyasi partinin ideolojisi etkisinde iktidar-muhalefet olgusu üzerinden benzer/ farklı yönleriyle ortaya konmuştur.

In Turkey, the internet infrastructure has developed rapidly, technological devices have become widespread, and the number of internet and technological device users has increased. These developments have led to increase in the number of social media users and the time spent on social media. Due to increase in the number of social media users and the widespread use of social media, local governments could not remain indifferent and have started to use social media. In this thesis, social media usage strategies of municipalities were analyzed. Quantitative and qualitative analysis methods are used in the research and the study is carried out by using two methods: document review and in-depth interview. The social media usage of Kadıköy and Üsküdar Municipality, which I have selected as case studies, has been analyzed. By using the document review technique, the shares of the municipalities on Facebook, Twitter and Instagram are examined, classified and recorded one by one. Using the in-depth interview technique, the social media usage strategies of the municipalities are asked to the employees who manage the social media accounts of the each municipality.Based on the data obtained through document review and in-depth interviews, monthly and daily shares and the sharing strategies of social media posts for each social media types by each municipality are determined. Moreover, social media posts are classified according to their type and content and they are analyzed and evaluated by calculating the number of interactions. In this context, it is argued that the uses of the social media accounts of municipalities are highly depended on the conceptualization of municipal service and the influence of the ideology of the political parties that manage municipalities.
Keywords: Belediye; Belediyeler; Facebook; Instagram; İnstagram; Kadıköy; Local government; Municipal corporations; Municipality; Social media; Sosyal medya; Twitter; Üsküdar; Üsküdar Local Governments; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler