Temporomandibular eklem rahatsızlığı görülen hastaların kondiler hareket yolu kayıtlarının elektronik pantograf ile alınarak nötral oklüzyona sahip bireylerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi - H. Yüksel, Seher (My University, 2009)
TEMPOROMANDİBULAR EKLEM RAHATSIZLIĞI GÖRÜLEN HASTALARIN KONDİLER HAREKET YOLU KAYITLARININ ELEKTRONİK PANTOGRAF İLE ALINARAK NÖTRAL OKLÜZYONA SAHİP BİREYLERLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Temporomandibular eklem (TME) komponentlerinin uyum içinde çalışması çiğneme sisteminin sağlığı açısından önemli bir faktördür. Temporomandibular eklem bozukluğuna (TMB) sahip olan hastaların TME’lerinin çalışma mekanizmalarını bulmak için kondiler hareket yolları iyi bir şekilde bilinmelidir. Çalışmamızdaki amaç; Angle sınıflamasına göre Sınıf I dişsel kapanış ilişkisine sahip, TME rahatsızlığı olmayan, sağlıklı bireylerin normal kabul edilen kondiler hareket yolları kayıtlarının, TME rahatsızlığı olan bireylerden elde edilen kayıtlarla karşılaştırılarak, hastalık tiplerine göre mandibular sınır hareketleri sırasında oluşan kondiler hareket yolları farklılıklarının tespit edilmesidir. Araştırmamıza nötral oklüzyona sahip toplam 30 sağlıklı ve 67 hastalıklı birey dahil edilmiştir TME diskinde meydana gelen anterior deplasmanın miktar ve şekline göre redüksiyonlu (R) ve redüksiyonsuz (NR) disk deplasmanına sahip, sublüksasyonlu (L), ve klinik muayenelerde herhangi bir semptom göstermeksizin yalnızca bruxism görülen (B) bireyler olmak üzere gruplandırılmışlardır. Hasta ve sağlıklı bireylerin maksimum açılış, düz protrüzyon ve mediotrusive hareketlerdeki açı ve uzunluk değerlerinin üç boyutlu kayıtlarının alınmasında, Elektronik Pantograf kullanılmış ve aralarında görülen farklar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak sağlıklı bireylerde eklem hareketleri tam olarak simetrik olmasa bile farklılıklar en azından istatistiksel olarak anlamlılık taşımamaktadır ve bu da, insan vücudunun orta hatta göre simetrik olmamasına rağmen TME’leri sağlıklı bireylerin eklem fonksiyonlarını büyük bir uyum içinde gerçekleştirebildiklerini göstermektedir. TMB olan bireylerde uzunluk ve açılarda ortaya çıkan gruplar arası farklar, TME rahatsızlıklarının, kondiler hareket yolu kayıtlarını ne şekilde etkilediğinin açıklanmasında kullanılmıştır Anahtar Sözcükler: Cadiax Diagnostic, Elektronik Pantograf, Temporomandibular Eklem Bozukluğu.

THE COMPARATIVE ANALYSIS OF CONDYLAR PATHWAYS OF TEMPOROMANDIBULAR DISORDER PATIENTS WITH ASYMPTOMATIC VOLUNTEERS USING ELECTRONIC PANTOGRAPH The harmony of temporomandibular joint (TMJ) components is a significant factor for the health of mastication system. In order to find the working mechanism of TMJ in patients with temporomandibular disorders (TMD), the condylar movement pathways have to be understood carefully. The purpose of this study was to determine the differences of condylar movements of asymptomatic volunteers and the patients with temporomandibular disorder by comparing the lengths and degrees of the condylar pathways and to find the effect of TMD on condyles and related tissues. The study group was consisted of 30 healty subjects without any temporomandibular symptoms and 67 subjects with TMD. 67 patients were divided into subgroups as TMD patients with reduction, without reduction, subluxation patients and bruksists according to the amount and form of the disc displacement and patients’ anamnesis. Electronic Pantograph was used to measure the lengths and degrees of the maximum opening, protrusive and mediotrusive movements. All subgroups were compared with each other and with healthy volunteers. Conclusively, condylar pathways of the healthy individuals showed no significant differences between right and left condyles. All patient cases show more or less some significant differences in condylar border movements. The length and degree differences between subgroups were used to explain TMJ disorders. Key Words: Cadiax Diagnostic, Electronic Pantograph, Temporomandibular Joint Disorders.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Protetik Diş Tedavisi