İşveren markası dâhilinde ortaya koyulan çalışan değer önermesi ile yaratılan beklentilerin karşılanma derecesine ilişkin çalışan algısı, örgütsel sinizim algısı ve örgütsel vatandaşlık algısı arasındaki ilişkiler : bankacılık sektöründe bir araştırma - Kanbur, Betül Meryem (My University, 2019)
Çalışmanın amacı İşveren markası dâhilinde ortaya konan Çalışan DeğerÖnermesinin karşılanma derecesine ilişkin çalışan algısının, örgütsel sinizm algısı veörgütsel vatandaşlık algısı arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaya yöneliktir.Bu kapsamda değerlendirilen çalışan değer önermesinin karşılanma derecesi çalışan algısı,ÇDÖ vaat edilen algı ile ÇDÖ gerçekleşme algısı ve vaat algısı ile gerçekleşme algısıarasındaki farkın örgütsel sinizm algısı ve örgütsel vatandaşlık algısı arasında herhangi birfarkın olup olmadığı araştırma konusudur. Ambler ve Barrow’a göre en genel tanımıylaişveren markası, bir işletmeyi diğerlerinden farklı kılan soyut nitelikler ile işletmetarafından tanımlanan ve işe alım yoluyla sağlanan fonksiyonel, ekonomik ve psikolojikfaydalar bütünüdür. Bu tanımdan yola çıkarak Çalışan Değer Önermesi mevcut vepotansiyel çalışanlar için fonksiyonel ve psikolojik faydalar paketidir.Çalışan Değer Önermesi karşılanma derecesine ilişkin çalışan algısı ile örgüselsinizm algısı ve örgütsel vatandaşlık algısını arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla “İşveren Markası Ölçeği”, “ÇDÖ’nin vaat algısı” ve “ÇDÖ’nin gerçekleşme algısı” olarak ikikısımdan oluşmaktadır. İlk kısım ÇDÖ vaat algısı, ikinci kısım ÇDÖ gerçekleşme algısıolarak 23 sorudan oluşup toplamda 46 sorudan oluşmaktadır. Anketin diğer ölçekleri“Örgütsel Sinizm Ölçeği” 13 madden ve son ölçeği olan “Örgütsel Vatandaşlık Ölçeği” 19maddeden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde bireylere ilişkin demografik bilgilerdenoluşan beş adet soru sorulmuştur. Toplam anket soru sayısı 83 maddeden oluşmakta veanket bankacılık sektöründe çalışan beyaz yakalılara uygulanmıştır.Bu çalışma sonucu elde edilen veriler çalışan değer önermesinin karşılanmaderecesine ilişkin çalışan algısının, çalışanların örgütsel sinizm algısı ve örgütsel vatandaşlıkalgısı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda çalışan değer önermesininkarşılanma derecesine ilişkin çalışan algısının yüksek olması örgütsel vatandaşlık davranışalgısının arttırdığı, algının düşük olması ise örgütsel sinizm algısının arttırdığıgözlemlenmiştir.

The purpose of this study is to show whether there is a relationship between employeeperception regarding the level of satisfaction of the Employee Value Proposal set out in theEmployer Brand, perception of organizational cynicism and perception of organizationalcitizenship. Additionally, the difference between the perception of the degree of fulfillment ofthe employee value proposition, the perception of the EVP promised perception and theperception of the EVP and the perception of organizational cynicism and the perception oforganizational citizenship have also been the subject of the study. According to Ambler andBarrow, the employer brand, in its most general definition, is a set of functional, economicand psychological benefits that are defined by the enterprise with the abstract qualificationsthat make a business different from others. Based on this definition, Employee ValueProposition is a package of functional benefits and symbolic benefits for current and potentialemployees In order to measure the relationship between the perception of employee and theperception of Organizational cynicism and perception of organizational citizenship,“Employers' Perception Scale”, “The Perception of Promissory Value” and “The Perceptionof the Employee value” is based on 46 items of Organizational Cynicism Scale and 13 itemsand the Organizational Citizenship Scale consisted of 19 items and five questions ofdemographic information were used. A totally of 83 items were applied to the bank personnel.The data obtained as a result of this study shows that the employee perceptionregarding the degree to which the employee value proposal is met, the perception oforganizational cynicism and organizational citizenship perception of the employees. As aresult of the study, it was observed that the perception of employee value related to the degreeof fulfillment of the employee increased, the perception of organizational citizenship behaviorincreased and the perception of organizational cynicism increased.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Business; Çalışan Değer Önermesi; Employee Value Proposal; İşletme; İşveren Markası; Organizational CitizenshipBehavior; Organizational Cynicism; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Employer Brand; ÖrgütselSinizm