Kısa vadeli yabancı sermaye hareketleri ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan krizlere etkisi - Günay, Gürol (My University, 2007)
Küreselleşmenin süreçlerinden birisi olan finansal serbestleşme hareketlerini gelişmiş ülkelerden sonra büyüme potansiyeli olan gelişmekte olan ülkelerin de kabul etmesiyle küresel ekonomi değişik bir çehre kazanmıştır. Bu finansal hareketler beraberinde uluslararası yatırımcılar ve uluslararası şirketler gibi kavramları yaygınlaştırıp günlük hayatta sürekli karşılaştığımız kavramlar olarak karşımıza çıkarmıştır. Gelişmiş ülkelerde ana merkezleri olan ya da o ülkelerin vatandaşları olan yatırımcılar, kendi ülkelerinde ki piyasalarda düşük risk dolayısıyla düşük getiri oranları yerine gelişmekte olan ülkelerin taşıdığı nispeten büyük ve farklı riskler sonucunda vaat ettiği daha büyük oranda getiri potansiyelinden faydalanmak istemektedirler. Yeniden şekillenmekte olan dünya ekonomisinde, risk-getiri unsurlarının oranındaki değişime göre piyasalar arasında fon transferleri olmakta, bir ülkede oluşabilecek büyük çaplı bir risk o ülkeden yine büyük oranda fon çıkışına neden olmaktadır. Bu durum o ülkenin makroekonomik değerlerini olumsuz etkileyebilmekte ve bu nedenle daha kalıcı yabancı yatırımlar tercih edilmektedir. Oluşabilecek kriz ya da kaos ortamı daha büyük olursa, bundan tüm bir bölge ya da kıta ülkeleri etkilenebilmektedir. Bu tez çalışması hazırlanırken, daha net ve objektif bakılabilinmesi için yaşanmış olan krizlerle yabancı sermayenin arasındaki etkileşim incelenirken kriz oluşumundaki diğer etkenlere de yer verilmiştir. Öncelikli olarak yabancı sermaye akışının bu çaplı büyük oranlarda gelişimini sağlayan küresel ve ulusal boyutta ekonomik altyapının oluşumu hem genel bazlı hem de kriz yaşayan ülkeler açısından irdelenmiş, bunun yanında bu akımların makroekonomik değerlere olan etkisi, öncesi ve sonrası şeklinde tablo ve şekiller yardımıyla da açıklanmaya çalışılmıştır.

The global economy has gained a new aspect as developing countries, which have the potantial of growth, have accepted movemments of financial liberalization, which have already been accepted by the developed countries. These financial movements not only have made concepts such as, international investors and international corporations common, but also turned them into common concepts which we occasionally across in our daily lives. Instead of preffery low levels of gains which result from low levels of risks in their own countries. İnvestors who are the citizenship of developed countries or who have their headquarters in these developed countries are trying to take advantage of the high levels of gain potenltials by developing countries which are results of rather major and different risks that developing countries brought glory. In the new world economy, as o the changes in the risk-gain ratios, there emerges fund transfers between markets and a major risk that emrges in a country is causing öajor flees of funds out of that country in return. Such circumastances might affect that countrie’s macroeconomic values in a negative and therefore, foreign investments which are permanent are prefered. If the chaos and crisis situation, that has emerged is greater in impact, whole region or the continent might get affected as result. In this thesis, in order to be more objective and clear, other factors that are affective in the emergence of the crisis are also considered. while analysing the interaction between the foreign capital and the crises that have occured. First of all, the formation of economic infrastructure in global and national aspects, which provides the improvement of foreign capital flows in larger scales, is evaluated both in general vieews and from the views of the countries which have experienced the crisis; after that, the affects of these flows to the macroeconomic values, are tried to be expalined by tables and charts and with respect to their before and after figures.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler_Yabancı Sermaye; Krizler; Sermaye Piyasası; Yabancı Sermaye