Kültürel uzaklık ve kurumsal koşulların doğrudan yabancı yatırım tercihleri üzerine etkisi Türkiye-Çin örneği - Okcu, Dila (My University, 2014)
ÖZET Sosyal, kültürel ve ekonomik olarak hızla değişen ve gelişen dünya, teknolojinin de gelişimiyle ülkelerin iletişimlerinive etkileşimlerini arttırmış, sınırların ortadan kalktığı küresel birpazar halini almıştır. Küresel ekonomi ile beraber yabancı yatırım kavramı oluşmuş ve özellikle gelişmekte olan ekonomiler için önemi yadsınamaz hale gelmiştir. Yabancı yatırımlar, ülkeler ve kurumlar arasındaki sosyo-kültürel ve ekonomik etkileşimleri fark edilir kılmış vebu bağlamda yatırım yapılacak ülkeyle olan kültürel farklılıklar ve kurumlarına ait değişken veriler, doğrudan yabancı yatırımlarda, yatırım modelinin ve yatırımın yapılacağı bölgelerin seçiminde belirleyici unsurlar olarak ortaya çıkmıştır. Konunun küresel ekonomi açısından önemi sebebiyle bu tez çalışması hazırlanmış, doğrudan yabancı yatırımlarında bölge seçimiyle ülkelerarası etkileşimler ele alınmıştır. Gerek geçiş ekonomisine sahip olması gerekse de küresel ekonomi açısından önemi sebebiyle konu Çin üzerine odaklandırılarak değerlendirmeler yapılmış ve doğrudan yabancı yatırımcılar için model oluşturulmuştur. Bu doğrultuda çalışma kültürel uzaklık ile doğrudan yabancı yatırım modeli arasında bağlantı kurarak belirleyici unsurlarla olan etkileşimlerini ortaya koymaktadır.
Keywords: Çin; İşletme; Kültürel Uzaklık; Türkiye; Uluslararası İlişkiler; Yabancı Yatırımlar