Abdülbaki Gölpınarlı'nın Bektaşilik-Alevilik isimli yazma eseri (metin ve inceleme) - Kavasoğlu, Fatıma Elif (My University, 2019)
Mütebahhir ve velûd bir şahsiyet olan Abdülbaki Gölpınarlı’nın kaleme aldığıBektaşîlik ve Alevîlik ile ilgili Bektaşîlik- Alevîlik isimli yazma hâlindeki eseri, HacıBektaş-ı Velî’nin hayatı, ona isnad edilen tarîkatın tarihi ve erkânı ile Alevîlik hakkındabizlere oldukça mühim bilgiler vermektedir. Eserin tahlili bağlamında hazırlamışolduğumuz çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde AbdülbakiGölpınarlı’nın hayatına ve eserlerine kısaca değinilmiş, ikinci bölümde mezkûr eserkonu ile ilgili kaynaklar çerçevesinde incelenmiş, üçüncü bölümde ise eserintranskripsiyonuna yer verilmiştir. Böylelikle yazma halindeki eser gün yüzüneçıkarılmış ve araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.

The work named Bektashism-Alawism which related to Bektashism andAlawism which is manuscript work written by Abdülbaki Gölpınarlı, who is a savantand productive person, gives us very important informations about Alawism and the lifeof Haji Bektashi Veli, the history and the method of his Sufi Order (Bektashiyya) whichis attributed to him. The study we have prepared in this context of examination of thework, consists of three parts. In the first section, Abdülbaki Gölpınarlı's life and workswere mentioned briefly, in the second part the work aforementioned was examined inthe framework of resources related to the issue, in the third part the transcription of thework was included Thus, the manuscript work was unearthed and presented for thebenefit of the researchers.
Keywords: Abdülbaki Gölpınarlı; Alawism; Alevîlik; Bektashi; Bektashism; Bektaşilik; Bektaşîlik; Hacı Bektaş-ıVelî; Haji Bektash Veli; History and criticism; Sufism; Tarih ve eleştiri; Tasavvuf; Turkey; Türkiye