2003 Konsolide Bütçe Gerçekleşmeleri ve 2004 Bütçesi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
2003 yılı konsolide bütçe gerekçesinde öncelikli mali hedef "borç faiz yükünü azaltmak"tır. Bu temel hedef bağlamında "bütçe açığının GSMH'ya oranının ödenek bazında %12.6, harcama bazında ise ise %12.4 seviyesinde tutulması amaçlanmıştır. IMF'ye verilen 5.4.2003 tarihli niyet mektubunda stand-by programı çerçevesinde tüm kamu kesimi için GSMH'nın %6.5'i olarak hedef alınan faiz dışı fazlanın konsolide bütçe itibariyle ödenek bazında %5.8, harcama bazında ise %6 olacağı planlanmıştır. 145.949 trilyon TL olarak tahmin edilen 2003 konsolide bütçe ödenekleri, ek bütçe yasası ile faiz yükündeki azalma ve sosyal güvenlik ve vergi iadelerindeki artış sebebiyle revize edilerek toplam 142.300 trilyona indirilmiştir. Kesinleşmiş verilere göre konsolide bütçe giderleri 140.054 trilyon TL konsolide bütçe gelirleri de 100.238 trilyon TL olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu yazıda 2003 yılı konsolide bütçe kümülatif gerçekleşmelerine göre 2003 yılı performansının öngörülen bu hedeflerle tutarlı olup olmadığı irdelenmiştir. Yazının ilk bölümü üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konsolide bütçe giderleri gerçekleşmeleri, ikinci bölümde konsolide bütçe gelirleri gerçekleşmeleri, üçüncü ve son bölümde ise bütçe açığı ve finansmanı incelenmiştir. Ayrıca, 2004 yılı bütçesinin 114.5 katrilyon TL.gelir, 150.4 katrilyon gider olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.
Keywords: İktisat; Tarih; İşletme