Türkiye sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması : neoliberal politikaların etkileri - Alptekin, Uygar (My University, 2019)
İnsan hakları ekseninde genel kabul görmüş haklardan biri de sağlıklı yaşam hakkıdır. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinin kamusal bir faaliyet çerçevesinde devletler tarafından sunulması öngörülmüş, hükümetler tarafından sağlık politikalarının etkin yürütülebilmesi için sağlık sistemleri geliştirmiştir. Ancak özellikle nüfus artışı, değişen demografik yapılar ve teknolojik gelişmeler, sağlık harcamalarında beklenenin üzerinde bir artışa neden olmuş ve 20. yüzyılın son çeyreğinde kamu hizmetlerinin yapılandırılması çalışmalarından sağlık sistemi de payını almıştır. Neoliberalizm çerçevesinde, Türkiye'de 1980 sonrasında başlayan ve 2000'li yılların başında hız kazanan yeniden yapılandırma çalışmaları ile sağlık politikalarında köklü değişiklikler gerçekleşmiştir.Bu çalışmada Türkiye'de 1923'ten günümüze kadar geçen sürede uygulanan sağlık politikaları kronolojik olarak incelendi ancak bununla beraber çalışmanın asıl odak noktasının 1980-2003 yılları arası ve 2003 sonrası dönemdeki gelişmeler olduğu belirtilmelidir. Dolayısıyla bu çalışmanın ana amacı Türkiye'de yaşanan Sağlıkta Dönüşümün etkilerini ortaya koyabilmektir. Çalışmada 2006 yılında kabul edilen SSGSS yasası ile Sağlıkta Dönüşüm evesinde yeniden yapılandırılan sağlık sistemi, sağlık harcamalarındaki değişim ve GSYİH'daki payı, kişilerin sağlık giderlerine katılım payları, kamu sağlık kuruluşlarının gelir gider dengesi, sosyal güvenlik harcamaları içinde sağlık harcamalarının değişimi ve çeşitli sağlık göstergeleri incelenecektir.

One of the rights which are generally accepted in the axis of human rights is the right to healthy life. Therefore, it is foreseen that the health services will be provided by the states within the framework of a public activity, and developed health systems by the governments in order to carry out health policies effectively. However, especially population growth, changing demographic structures and technological developments have led to an unexpected increase in the health expenditures and the health system has been affected by the construction of public services in the last quarter of the 20th century. In Turkey, the structural transformation started in the 1980's and accelerated at the beginning of the 2000's in the health policies witihin the framework of Neoliberalism.In this study, the health policies implemented in Turkey from 1923 to the present day has been viewed chronologically, however, it should be noted that the focus was especially on the period between 1980 and 2003 and the post-2003 period. Therefore, this study's main purpose is to demonstrate the effect of Health Transformation. In the study, with the SSGSS law enacted in 2006, the health system, which will be restructured within the framework of Health Transformation Program, the share of health expenditures and its share in GDP, the share of persons in health expenditures, the income expense expenditure balance of public health institutions, the change of health expenditures in social security expenditures and the various health indicators will be examined.
Keywords: Genel Sağlık Sigortası; General Health Insurance; Health Expenditures; Health Policies; Health reform; Health Transformation; Sağlık Harcamaları; Sağlık Politikaları; Sağlık reformu; Sağlıkta Dönüşüm; Turkey; Türkiye