Avrupa Birliği vergi rekabeti ve Türkiye - Kul, Bülent (My University, 2010)
reselleşme, Vergi Rekabeti, Vergi Uyumlaştırması, Vergi Koordinasyonu, Avrupa Birliği, Türkiye ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ VERGİ REKABETİ VE TÜRKİYE Küreselleşme, sınır ötesi yapılan işlemleri ve ilişkileri arttırmıştır. Bu durum, ülkeler arasında vergi rekabetini teşvik etmiş, bir başka ifade ile bazı ülkelerin küreselleşme sürecinden faydalanarak vergi yüklerinin bir kısmını diğer ülkelere ihraç etmesine, neden olmuştur. Üretim faktörlerinden sermaye ve yüksek vasıflı işgücünün artan hareketliliği, mükelleflerin uluslararası vergileme farklılıklarından yararlanmalarına izin vermiştir. Vergi matrahları, tüm dünyada yapılan yatırımları kendi ülkelerine çekmek için düşük vergileme uygulayarak vergi gelirlerinden vazgeçen ülkelere yönelmişlerdir. AB’ de tek pazarın oluşumuyla mal, hizmet, sermaye ve insanların serbest dolaşımı sağlanmış, ticaretin önündeki engeller kaldırılmıştır. Bu durum uyumlaştırılmamış vergi sistemlerinde artan bozulmaya, düşük vergili ülkelere sermaye kaçışına, uluslararası ticaret modelinin değişimine neden olmuştur. Bu olumsuz sonuçlar, AB’ nde vergi uyumlaştırılmasının ve vergi koordinasyonunun yapılmasını gerektirmiştir. Bu çalışmada, AB ve Türkiye’ de vergi rekabeti incelenmiştir. Globalization, Tax Competition, Tax Harmonization, Tax Coordination, European Union, Turkey

TAX COMPETITION IN THE EUROPEAN UNION AND TURKEY Globalization leads raising cross-border relations and transactions. This situation provokes tax competition between countries, in other words, some countries shift their tax burden to the other countries by benefiting from globalization. The increasing mobility of the production factors, mainly capital and highly skilled labor, has allowed taxpayers to take advantage of the international differences of effective taxation. Tax bases have migrated to the countries which apply lower or zero taxation giving up tax revenues to attract investments from throughout the world. By completing the single market in the European union, freedom of movements of goods, services, capital and people is ensured, barriers to trade are removed. This causes increasing distortions in non-harmonized tax systems, capital flight into low-tax countries, changes in patterns of international trade. These adverse events create tax harmonization and tax coordination in the European Union. In this thesis, tax competition in the European Union and Turkey is examined.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği_Türkiye; Küreselleşme; Vergi Rekabeti