Tekirdağ ilinde nüfus değişimi ve göç hareketleri (1980-2015) - Kırımlı, Mustafa Halim (My University, 2019)
Tekirdağ Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara denizinin kuzeyinde ve sınırları Trakya topraklarının içinde bulunan, yüzölçümü 6313 km² olan bir ilidir. Tekirdağ; elverişli doğal ortam şartları ve sanayiye bağlı artan istihdam potansiyeli sayesinde insanların yerleşmek için tercih ettikleri bir il olup, özellikle 1980 yılından sonra yoğun bir göç hareketine maruz kalmıştır. Bu çalışmada Tekirdağ ilinde 1980-2015 yılları arasında görülen nüfus değişimi ve göç hareketlerinin nitelikleri incelenmiştir. Tekirdağ ilinde nüfusun artmasının birçok sebebi vardır. Bunların içerisinde; elverişli iklim şartları, verimli topraklara sahip olması, İstanbul gibi bir metropole yakınlığı, Marmara denizine kıyısı olması, sahip olduğu sanayi bölgeleri, sosyal ve kültürel olarak gelişmiş olması Tekirdağ ilini cazip hale getirmiştir. Tekirdağ ilinin kadın başına düşen ortalama doğurganlık oranı 1980-2015 yılları arası dönemde Türkiye ortalamasının altında olmasına karşın, nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasının sebebi, geçmişten bugüne devam eden göç hareketleridir. Bu göç hareketlerinin pozitif etkileri olduğu gibi negatif etkileri de olmuştur. Tekirdağ ilinde özellikle 1980 sonrasında gelişen sanayi sebebiyle ilin yapısı ve özellikleri de değişmiştir. 1980 öncesinde bir tarım ili olan Tekirdağ, bu yıldan sonra sanayi ili özelliği kazanmıştır. 2000’li yıllardan sonra yapılan yatırımlarla inşa edilen Asyaport limanı ve Namık Kemal Üniversitesi sayesinde Tekirdağ ili, denizcilik ve eğitim alanında da önemli bir il konumuna gelmiştir. Bütün bunlarla birlikte nüfusun nitelikleri ve nicelikleri de birtakım değişimlere uğramıştır.

Tekirdag is located in the northwest part of Turkey, north of the Sea of Marmara and contained within the borders of Thrace, an area of 6313 km² which is a province. Tekirdag; It is a province that people prefer to settle in due to their favorable natural environment conditions and increasing employment potential due to industry. Especially after 1980, Tekirdag has been subjected to intense immigration. In this study, the population change and the characteristics of migration movements between 1980 and 2015 in Tekirdağ were investigated. There are many reasons for the increase in population in Tekirdağ. Among them; favorable climatic conditions, fertile soil, proximity to a metropolis like Istanbul, the coast of Marmara sea, industrial zones it has, social and cultural development has made the province of Tekirdag attractive. The average fertility rate per woman of Tekirdag provinces in the period from 1980-2015 was below the average of Turkey. However, population growth rate has been above the average of Turkey. The reason for this is the migration from the past to the present. These migration movements have negative effects as well as positive ones. In the province of Tekirdag, especially after 1980 due to the industrial development of the province has changed the structure and characteristics. Tekirdağ, which was an agricultural province before 1980, became an industrial province after this year. Thanks to the Asyaport port and Namık Kemal University, which was built after the 2000s, the province of Tekirdağ became an important province in the field of maritime and education. Therefore, the quality and quantity of the population has undergone a number of changes.
Keywords: Göç Tekirdag; Migration; Nüfus Hareketleri; Population Movements; Tekirdağ