Türk sineması afişlerinde peyzajın bir arka plan ögesi olarak kullanımı - İzan, Ali (My University, 2025)
Türk sinema afişlerinde peyzajın yalnızca bir arka plan unsuru değil; kültürel, ideolojik ve anlatısal işlevler taşıyan çok katmanlı bir temsil alanı olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sinema afişi, görsel kültürün önemli bir parçası olarak hem filmin tanıtımını yapar hem de izleyiciyle kurulan ilk temasın dilini oluşturur. Bu bağlamda peyzaj, yalnızca mekânsal bir atmosfer yaratmaz; aynı zamanda filmin tematik yapısına, karakterlerinin psikolojik derinliğine ve toplumsal arka planına dair ipuçları sunan güçlü bir anlatı sunar. 1960'lardan günümüze Türk sineması film afişleri, grafik tasarımın ve peyzaj kullanımının geçirdiği köklü dönüşümün görsel bir arşividir. Bu evrim, afişlerin sanatsal ve teknolojik gelişimini yansıttığı gibi, sinemanın manzaraya yüklediği anlamların da nasıl derinleştiğini ortaya koyar. Başlangıçta, 1960'ların Yeşilçam döneminde afişler, Kenan Yarar, İbrahim Enez gibi ustaların elinden çıkan illüstrasyon sanatının hakimiyetindeydi. Bu dönemin grafik dili, başrol oyuncularının dev portrelerini merkeze alırken, peyzaj genellikle hikâyenin geçtiği mekânı betimleyen idealize edilmiş bir fon olarak kalıyordu. Köy filmlerinde pastoral ve bereketli tarlalar, şehir melodramlarında ise Boğaziçi'nin romantik silüeti, filmin duygusal tonunu destekleyen, ancak anlatıya doğrudan katılmayan birer dekordu. 1970'ler, toplumsal gerçekçi sinemanın yükselişiyle bu anlayışı temelden sarstı. Grafik tasarımda fotomontaj ve daha sert çizim teknikleri kullanılırken, peyzaj politik bir anlam kazandı. Artık bir fon olmaktan çıkan manzara, Yılmaz Güney filmlerinde olduğu gibi Anadolu’nun çorak ve zorlu coğrafyası üzerinden karakterlerin mücadelesini, yoksulluğu ve sisteme başkaldırısını simgeleyen güçlü bir metafora dönüştü. Kent ise göçle gelenlerin yabancılaşmasını yansıtan sosyal bir peyzaj olarak afişlerde yerini aldı. 1980'ler ve 90'larda fotoğraf kullanımının yaygınlaşmasıyla afişler daha kavramsal bir yapıya büründü. Peyzaj, Anayurt Oteli gibi filmlerde karakterin iç dünyasını yansıtan klostrofobik bir mekâna, Eşkıya afişinde ise geçmişle bugünü, Doğu ile Batı'yı birleştiren sembolik bir coğrafyaya evrildi. 2000'lerden itibaren dijital çağ ve auteur sinemasının etkisiyle peyzaj, afişin başrolüne yerleşti. Özellikle Nuri Bilge Ceylan'ın minimalist afişlerinde manzara, karakterlerin yalnızlığını, varoluşsal arayışını ve melankolisini yansıtan bir atmosfer unsuruna dönüştü. Uzak filminin karlı İstanbul'u veya Bir Zamanlar Anadolu'danın tekinsiz bozkırı, artık hikâyenin kendisini anlatan birer ana karakterdi. Bu yolculuk, peyzajın bir dekordan, filmin ruhunu taşıyan yaşayan bir unsura dönüşümünü etkileyici bir şekilde özetlemektedir. Afişlerde kullanılan renk paletleri, kompozisyon yapıları, perspektif kullanımları ve dijital teknikler peyzajın atmosfer kurucu gücünü ve anlatısal yönünü pekiştirir. Peyzaj kimi zaman karakterin yalnızlığını vurgularken, kimi zaman bir dönemin kolektif travmasına görsel bir alan sunar. Grafik tasarım öğeleriyle birlikte düşünüldüğünde peyzaj, afişin sadece bir arka planı değil; ön-anlatı gücünü taşıyan bir estetik varlığa dönüşmektedir.Sonuç olarak bu çalışma, Türk sinema afişlerinde doğanın yalnızca görsel bir çevre değil, aynı zamanda toplumsal belleği, ideolojik söylemleri, bireysel kimlikleri ve tarihsel dönüşümleri taşıyan bir gösterge olarak nasıl işlevselleştiğini kapsamlı bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu yönüyle afişlerdeki peyzaj temsilleri, sinemanın görsel hafızasında özgün ve derinlikli bir yer edinmektedir.

This study aims to convey that the use of landscape in Turkish cinema posters is a multi-layered field of representation carrying cultural, ideological, and narrative functions. As a significant part of visual culture, the cinema poster both promotes the film and constitutes the initial language of contact with the audience. In this context, landscape does not only create a spatial atmosphere; it also offers a powerful narrative that provides clues about the film's thematic structure, the psychological depth of its characters, and its social backdrop. Turkish cinema film posters from the 1960s to the present serve as a visual archive of the radical transformation in graphic design and the use of landscape. This evolution not only reflects the artistic and technological development of the posters but also demonstrates how the meanings attributed to the landscape by cinema have deepened. Initially, during the Yeşilçam era of the 1960s, posters were dominated by the art of illustration from masters like Kenan Yarar and İbrahim Enez. The graphic language of this period centered on giant portraits of the leading actors, while the landscape generally remained an idealized backdrop depicting the story's setting. In village films, pastoral and fertile fields, and in urban melodramas, the romantic silhouette of the Bosphorus, were decorative elements that supported the film's emotional tone but did not directly participate in the narrative. The 1970s fundamentally challenged this understanding with the rise of social realist cinema. As photomontage and harsher drawing techniques were employed in graphic design, the landscape acquired a political meaning. No longer just a background, the landscape, as seen in Yılmaz Güney's films, transformed into a powerful metaphor symbolizing the characters' struggles, poverty, and rebellion against the system through the barren and harsh geography of Anatolia. The city, in turn, appeared on posters as a social landscape reflecting the alienation of migrants. In the 1980s and 90s, with the widespread use of photography, posters adopted a more conceptual structure. The landscape evolved into a claustrophobic space reflecting the character's inner world in films like Anayurt Oteli (Motherland Hotel) and a symbolic geography uniting the past and present, East and West, on the poster for Eşkıya (The Bandit). From the 2000s onwards, influenced by the digital age and auteur cinema, the landscape took a leading role on the poster. Particularly in the minimalist posters of Nuri Bilge Ceylan, the landscape became an atmospheric element reflecting the characters' loneliness, existential quests, and melancholy. The snowy landscape of Istanbul in Uzak (Distant) or the uncanny steppes of Bir Zamanlar Anadolu'da (Once Upon a Time in Anatolia) were now main characters recanting the story. This journey impressively summarizes the transformation of the landscape from a decorative piece to a living element carrying the soul of the film. The color palettes, compositional structures, use of perspective, and digital techniques employed in the posters reinforce the landscape's power to create atmosphere and its narrative dimension. Sometimes the landscape emphasizes a character's solitude, while at other times it provides a visual space for a period's collective trauma. When considered with graphic design elements, the landscape becomes not just a background but an aesthetic entity carrying a pre-narrative power. In conclusion, this study comprehensively demonstrates how nature in Turkish cinema posters functions not only as a visual environment but also as an indicator that carries social memory, ideological discourses, individual identities, and historical transformations. In this respect, the representations of landscape in posters hold a unique and profound place in the visual memory of Turkish cinema.
Keywords: Afiş; Arka Plan Poster; Art and motion pictures; Background; Doğa ve Mekân; Landscape; Nature and Setting; Peyzaj; Sanat ve sinema; Turkish Cinema; Türk Sineması