The Development, Institutionalization and Transformation of The LGBT Movement into a Western Civilization Project - ALBAYRAK, HAFİZE ŞULE (My University, 2022)
This study analyzes the development, institutionalization, and globalization of the LGBT movement and also examines how the movement has been constructed in the context of rights discourses and implemented as a civilization project. The main question this study examines is, \"How has situating gay rights in the context of human rights discourse reflected onto strengthening Western hegemony over the global South? \" In this context, the study first descriptively analyzes the development, institutionalization, and globalization of the LGBT movement in the 20th century, then critically analyzes the globalization of the gay movement and the process of it being supported by international, transnational, and supranational institutions. Lastly, the study will question how the rights discourse of the gay movement has been constructed as a civilization project, as well as its functionality in maintaining Western hegemony. The article will use academic literature, reports, and public research in this respect.

Bu çalışma, Batı ülkelerindeki yükselişinin ardından kültürel, politik ve ekonomik küreselleşmenin etkisiyle daha çok karşılaşılan ve 2010 sonrası dönemde dijitalleşme ve yeni medya sahalarındaki gelişmelerle küresel düzeyde büyük bir ivme kazanan eşcinsel hareketin ortaya çıkışını, yükselişini, kurumsallaşma sürecini ve küreselleşmesini konu edinmektedir. Bu çerçevede makale, LGBT hareketin haklar söylemi bağlamında nasıl kurgulandığını ve bir medeniyet projesi olarak nasıl uygulandığını mercek altına almaktadır. Çalışmada cevap aradığımız temel soru şudur: “Eşcinsel haklarının insan hakları bağlamına oturtulmasının Batı’nın (medeniyet) Batı dışı (medeniyet dışı) üzerindeki iktidar pratiklerine ve medeniyet söylemine yansımaları nelerdir?” Bu soru çerçevesinde öncelikle eşcinsel hareketin ortaya çıkışı ve gelişim süreci tasvirî şekilde ele alınacaktır. Ardından eşcinsel hareketin küreselleşmesi, ulus aşırı ve ulus üstü kurumlar tarafından himaye ediliş süreci sorunsallaştırılacaktır. Son olarak eşcinsel haklar söyleminin bir medeniyet projesi olarak nasıl kurgulandığı ve Batılı hegemonyanın sürdürülmesindeki işlevselliği sorgulanacaktır. Bu minvalde çalışmada konuyla ilgili akademik yazın, kamuoyu araştırmaları ve raporlardan faydalanılmıştır.
LGBT Hareketin Gelişimi, Kurumsallaşması ve Batı Medeniyet Projesine Dönüşümü
Keywords: Eşcinsel hakları; LGBT aktivizmi; homomilliyetçilik; homokapitalizm; LGBT rights; LGBT activism; homonationalism; homocapitalism