Procera sistemi ile yapılan lamina ve kron restorasyonlarının uzun dönem klinik başarılarının değerlendirilmesi - Balcı, Bahar (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı; Procera AllCeram kron ve lamina restorasyonlarının uzun dönem klinik başarısını değerlendirmektir. 38 hastaya Procera CAD/ CAM sistemi ile hazırlanan 134 lamina ve 55 kron restorasyonu yapıldı. Restorasyonlar 2 farklı rezin siman kullanılarak simante edildi. Restorasyonların 1 hafta, 6 ay ve 12 aylık klinik değerlendirmesi; CDA kriterleri, Löe ve Silness plak ve gingival indeksleri, cep derinliği ölçümleri ve hasta memnuniyeti anketi ile yapıldı. Ortalama 19.7 aylık takip periyodu sonucunda Procera AllCeram restorasyonların orijinal yaşam ömrü %90.5, fonksiyonel yaşam ömrü %87.4 ve total yaşam ömrü %81.0 bulunmuştur. Lamina ve kron restorasyonlarının orijinal ve total yaşam ömrü üzerine simanın anlamlı bir etkisi bulunmazken, sadece lamina restorasyonlarının fonksiyonel yaşam ömrü üzerine simanın istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. 1 yıllık klinik takip sonucunda, CDA kriterlerine göre, Procera AllCeram lamina restorasyonlarının marjinal bütünlüğünde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür. Lamina restorasyonlarının plak indekslerinde zamana bağlı anlamlı herhangi bir değişiklik görülmezken, buna karşın kron restorasyonlarının plak indeksleri anlamlı artışlar göstermiştir. Lamina ve kron restorasyonlarının gingival indeksleri ve cep derinliklerindeki değişim karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Hasta memnuniyeti açısından hasta skorlaması dışındaki kriterlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak, Procera AllCeram restorasyonlar takip süresi sonucunda hem posterior hem de anterior bölgede klinik olarak başarılı bulunmuştur. Ancak özellikle Procera AllCeram lamina restorasyonlarında klinik başarıyı arttırmak için fosfat monomer içeren rezin simanların kullanılması gerekmektedir. Anahtar Sözcükler: CAD/ CAM, dental lamina, Procera AllCeram, rezin siman, yaşam ömrü.

Long-Term Clinical Success of Procera Laminate and Crown Restorations The purpose of this study is to investigate the long-term clinical success of Procera AllCeram system in the laminate and crown restorations. 134 laminate veneers and 55 crowns using Procera CAD/ CAM system were applied to 38 patients. Restorations were cemented by using two different resin cements. All restorations were clinically evaluated initially and after 6 and 12 months using CDA criteria, Löe and Sillness plaque and gingival indexes, pocket depth measurement and patient’s satisfaction survey. After 19.7 months of follow-up period, original, functional, and total survival rates of all restorations were %90.5, %87.4, and %81.0, respectively. The resin cement did not affect the original and total survival rates of laminate veneers and crowns, whereas only affected the functional survival rate of laminate veneers. Based on the CDA criteria, statistical significant differences were found in the marginal integrity of laminate veneers. No significant differences were observed in the plaque index scores of laminate veneers. However there was statistically significant increase in the plaque index scores of crowns. There was statistically significant difference between the gingival index scores and pocket depths of laminate veneers and crown restorations. No statistical significant difference was found in the patient satisfaction criteria except patient’s scores given to the restorations. In conclusion, Procera AllCeram restorations found to be clinically successful both anterior and posterior regions after the period of clinical follow-up. However, the use of a resin cement containing an adhesive phosphate monomer can be recommended to improve the clinical success of Procera AllCeram laminates. CAD/ CAM, dental laminate, Procera AllCeram, resin cements, survival rate.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tıp