İzmirli İsmail Hakkı’nın Miʻyaru’l-Ulum isimli eserinin latinizasyonu ve mantık görüşleri - Üstündağ, Selman (My University, 2015)
Bu çalışma, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte Türk düşüncesinin önemli simalarından olan İzmirli İsmail Hakkı’nın (ö. 1946) mantık görüşlerini incelemeyi hedeflemektedir. İzmirli hem geleneksel hem de modern olarak nitelendirilebilecek bir eğitim almış, dolayısıyla hem klasik İslâmî ilimleri hem de modern Batılı ilimleri öğrenmiştir. Bu sayede iki farklı kaynaktan birden beslenen bir düşünürün mantık alanındaki görüşleri, bir Îsâgûcî şerhi olan ve latin harflerine aktarılan Miʻyâru’l-ulûm adlı eseri çerçevesinde incelenmiştir.

This study aims to examine Izmirli Ismail Hakkı’s (d. 1946) thoughts on Logic, a substantial face in the transition of Turkish thought from Ottoman era to Modern Republican era. Izmirli Ismail had both a traditional and a modern education, and thus had a grasp of Islamic sciences as well as positive sciences. By this means, having been nourishing from two different sources as a scholar, his ideas have been elucitaded according to Miʻyâru’l-ulûm, which is an exegesis of Îsâgûcî and was was transcribed into latin alphabet.
Keywords: Çeviri; İzmirli İsmail Hakk. Miʻyaru’l-Ulum; Türk edebiyat