Sanat iletişimi; günümüz Türkiye’sinde plastik sanatlar çerçevesinde iletişim faaliyetlerinin değerlendirilmesi - Özkan, Ozan (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, “sanat” ve “iletişim” diye adlandırılan iki olgunun paleolitik çağlardan günümüze dek tarihsel ve varoluşsal birlikteliğinden hareketle, günümüz çağdaş sanat dünyasındaki tanıtım faaliyetlerini bir profesyonel iletişimci perspektifiyle değerlendirmesidir. Çalışmada nitel veri toplama yöntemi olan mülakat görüşme yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın örneklemini gözlem ve sanat camiasında faaliyet gösteren gerçek kişi ve kuruluşların yöneticileri içinde gönüllü esasına dayanarak yüzyüze görüşmeyi kabul eden 7 katılımcı oluşturmuştur. Bu doğrultuda katılımcılara 9 soru yöneltilmiş ve verilen cevaplar doğrultusunda ortak veya farklı ifadeler kavramsallaştırılarak alana katkı yapması öngörülmüştür. Çalışmanın sonucunda plastik sanatta iletişim faaliyetlerinin temel amacının, sanat eserini takdir edecek hedef kitleyi bulabilmek ve onlarla karşılıklı katkı sağlayan uzun soluklu ilişkiler kurabilmek olduğunu, öte yandan sanata ilgili olmayan bireyleri sanata özendirmek, onları bu alana yönelterek mevcut sanat tüketicileri haline getirebilmek gerektiği en katılımcıların genel görüşü olmuştur. Ayrıca “iletişim ve tanıtım” faaliyetlerinin giderek “piyasa” kavramı içerisinde yepyeni bir iktidar mekanizması çalışmasının yanı sıra, aynı zamanda yaşanan büyük bir kültürel kırılmanın merkezini önemli ölçüde belirlediği şeklinde ifade edilmiş ve iletişim ile tanıtım faaliyetlerinin nasıl işlediğinin en iyi ve net göstergesinin NFT olduğu öne sürülmüştür.

The aim of this study is to evaluate the promotional activities in today's contemporary art world from the perspective of a professional communicator, based on the historical and existential coexistence of two phenomena called art and communication from the Paleolithic ages to the present. In the study, the interview method, which is a qualitative data collection method, was used. The sample of the research consisted of 7 participants who agreed to meet face to face on a voluntary basis among the managers of real persons and organizations operating in the observation and art community. In this direction, 9 questions were asked to the participants and it was foreseen that they would contribute to the field by conceptualizing common or different expressions in line with the answers given. As a result of the study, the main purpose of communication activities in plastic art is to find the target audience who will appreciate the work of art and to establish long-term relations with them that contribute to each other, on the other hand, it is the general opinion of the participants that it is necessary to encourage individuals who are not interested in art and to make them current art consumers by directing them to this field. has been. In addition, it has been stated that communication and promotion activities have increasingly determined the center of a great cultural break, as well as the study of a brand new power mechanism within the concept of market. has been driven.
Keywords: Art fair communication; Art project; Artist communication; Artistic communication; Artwork communication; communication; eseri iletişimi; Exhibition communication; Halkla ilişkiler; Public relations; Sanat; Sanat fuarı iletişimi; Sanat iletişimi; Sanat projesi iletişimi Art communication; Sanatçı iletişimi; Sanatsal iletişim; Sergi iletişimi