Ortadoğu sınır ticaretinin Türkiye’ nin Doğu Anadolu bölgesi ekonomisine etkileri - Yergin, Haluk (My University, 2001)
Sınır ticareti bir ülkenin sınır boyuna sınır halkı tarafından yapılan ve bölge insanının ihtiyaçlarının karşılanması amacı güdülen bir ticaret olarak tanımlanmıştır. Dünyada ve ülkemizde çeşitli şekillerde sınır ticareti uygulamaları görülmektedir. Ülkemizde sınır ticareti uygulaması ilk kez petrol darboğazına çare olması amacıyla petrol karşılığı mal verilmesi şeklinde başlamıştır. Bu süreçle sınır ticaretinin kapsamı genişletilip daraltılmış ve çeşitli uygulamalar günümüze kadar gelmiştir. Ülkemizde Hatay ilinden Artvin iline kadar olan sınır boyunca Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Iğdır, Ağrı ve Artvin illerimizde sınır ticareti yapılmaktadır. Sınır ticaretini başta istihdam olmak üzere ekonomik olarak bölge illerimize birçok yönden katkılar sağlamıştır. Birçok insanda müteşebbis ruhun uyanmasına sebep olan sınır ticareti statik konumdaki birçok kişiyi dinamik bir müteşebbis olmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca elde edilen gelir yine yatırım olarak bölge ekonomisine geri dönmüştür. Sınır ticareti geniş çaplı bir düzenleme ile bölge Türkiye ekonomisine katkı sağlayabilecektir. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Valilikler ve Ticaret Odaları ortak çalışmalar yaparak ülke yararına olacak kararları alarak nihai bir uygulama yapmalıdırlar. Türkiye komşu ülkelerden ticaret olarak çok az faydalanmaktadır. Sınır ülkelerinden en iyi bir şekilde ticari ortamın kurulması için çalışmalar yapılarak ülke ekonomisine katkılar sağlanmalıdır. Bu konuda öncelikle Irak'la ekonomik ilişkiler eski düzeyine döndürülmelidir.

Border trade is a kind of trade which is carried out by communities living on the borders of a country in a bid to meet the requirements of the people. The applications of the border trade vary both on domestic and global level. The first applications of such kind of trade began with exchange of different commodities with petrol during the periods of the shortages of petrol. In this context, these applications were shifted and reshaped up fill now. In our country border trade is conducted on a wide geography ranging from Hatay to Artvin an in such cities as Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Iğdır, Ağrı ve Artvin. This kin of trade has facilitated employment and prospered our country in general and in this region in particular economically. This way of trading has also contributed to the spirit of private enterprise. The revenue gained has been funded and fueled of the requirements of the region. With a wide range of amendments, border trade will really contribute to the boosting of the economy in our country. The Foreign Trade Consultation, governorships and Trade Agencies should have ultimate resolutions for cooperation for the benefit of the country. Turkey is not so much benefiting from the neighbouring countries in terms of trade. Contributions should be made to the establishment of commercial environment and the betterment of Turkish economy. It would be of prominent value to establish the economical affairs with Iraq as before.
Keywords: Ekonomi Uluslararası_Türkiye; Ortadoğu