Türk bankacılık sektöründe bilgi yönetimi uygulamalarının stratejik yönetim açısından değerlendirilmesi üzerine ampirik bir çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Günümüzde işletmeler sağladığı rekabet avantajlarından faydalanmak amacıyla yönlerini bilgi yönetimine doğru çevirmiş durumdadırlar. Finansal hizmetler sektöründe bu durum daha da dikkat çekicidir. Gerek enformasyon teknolojisi sağlayıcıları olmaları gerekse finansal sistemin motoru olmaları bakımından özellikle bankalar arası rekabetin şekillenmesinde bilgi yönetimi çok önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Bu bağlamda küresel piyasalarda, birçok banka bilgi-tabanlı bir organizasyon olmaya yönelik stratejilerini belirlemektedir. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için bankaların, doğru seçilmiş bilgi yönetim sistemleri vasıtasıyla maddi olmayan varlıklarını yönetebilmesi ve banka stratejik yönetiminin algısı önem kazanmaktadır. Çalışmanın amacı, bilgi yönetim uygulamalarının Türk bankacılık sektöründeki genel görünümünü yansıtmak ve sektördeki stratejik yönetimin bilgi yönetimine olan algısını ölçmektir. Bu bağlamda çalışma, bilgi yönetiminin kavramsal çerçevesinin yanı sıra finans sektöründeki konumunu da belirginleştirmeyi kapsamaktadır. Bu argümandan yola çıkarak sektöre yönelik örgütsel bir model oluşturulmuş ve tepe yönetimin yaklaşımı sektör geneline uygulanan bir anket vasıtasıyla değerlendirilmiştir.

Firms currently have turned their face to knowledge management to benefit from it’s strategic advantages. As the engine of the financial system and information technology providers, “Knowledge Management(KM)” has especially begun to act pivotal role within the restructuring of interbank competition. Thus, several banks began to identify strategies of becoming a knowledge-based organization within the global markets. To achieve this, the banks have to enable managing their intangible assets by selecting the appropriate tools and by the effective outlook of strategic management. The aim of this study, is to reflect the overall view of KM applications in Turkish banking sector and to measure the perceptions of top-level bank management regarding KM. The study comprises the illustration of the conceptual framework of knowledge management as well as the identification of it’s current position in the financial industry. To betray this argument, an organizational model is proposed and the general outlook of strategic management is evaluated by an empirical survey concerning the Turkish banking sector.
An empirical study on the evaluation of knowledge management practices in Turkish banking sector in terms of strategic management
Keywords: İş; İşletme Finans; İletişim; Bilgi, Belge Yönetimi; İşletme