The prevalence of early repolarization variant in Turkish male subjects: a clinical single center study) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Yüzey EKG’de saptanan erken repolarizasyon varyant (ER) bulgusu, yakın zamana kadar masum bir bulgu olarak kabul edilmiştir. Son zamanlarda bu bulgunun ventrikül fibrilasyonuna duyarlılığı artırdığına dair birçok olgu-kontrol çalışması ve olgu sunumu yayınlanmıştır. ER’nin Türk toplumundaki sıklığı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, sağlıklı Türk erkek bireylerden oluşan bir örneklem üzerinde ER prevalansı araştırıldı. Çalışma planı: On iki derivasyonlu yüzey EKG’si ile 504 sağlıklı erkek bireyin (ort. yaş 37.3±10.7; dağılım 18-55 yaş) ER prevalansı değerlendirildi. EKG’ler iki bağımsız kardiyolog tarafından inferiyor, lateral ve her iki bölgedeki derivasyonlada QRS çentiklenmesi ile birlikte J noktasının izoelektrik hattan ≥0.1 mV elevasyonu varlığı açısından değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular: Bireylerin 34’ünde ER saptandı (%6.7). ER bulgusu, olguların 19’unda (%3.8) lateral, 7’sinde (%1.4) inferiyor ve 8’inde (%1.6) inferiyor+lateral derivasyonlarda saptandı. Sonuç: Türk erişkin erkek toplumda ER sıklığı, diğer beyaz toplumlarda yürütülmüş çalışmaların sonuçları ile uyumlu bulunmuştur.

Objectives: Early repolarization variant (ERV) detected in surface ECG has traditionally been considered a benign finding, but the presence of this pattern has recently been associated with vulnerability to ventricular fibrillation in many case reports and case-control studies. There is no information regarding the prevalence of ERV within the Turkish population. The aim of this study was to evaluate the prevalence of ERV within a sample group of the healthy Turkish male population. Study design: We assessed the prevalence of ERV within a community-based general population of 504 healthy male subjects (mean age 37.3±10.7 years; range 18 to 55 years) using 12-lead electrocardiography. ERV was stratified by two independent cardiologists according to the J-point elevation (≥0.1 mV) in the inferior, lateral or both leads with QRS slurring or notching. Results: The ERV pattern was present in 34 subjects (6.7%): 19 subjects (3.8%) displayed ERV in the lateral leads, 7 (1.4%) in the inferior leads, and 8 (1.6%) in both the lateral and inferior leads.Conclusion: The prevalence of ERV within the healthy Turkish male population seems to be similar to the findings of previous population-based studies.
Türk erkeklerinde erken repolarizasyon prevalansı: Tek merkezli klinik çalışma
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi