İzole Bir Bölgede Demir Çağı ve Sonrası: Bingöl-Solhan Kalesi / Iron Age and Later Periods in an Isolated Region: The Bingöl-Solhan Fortress - KÖROĞLU, KEMALETTİN (My University, 2022)
Solhan Kalesi, kaleye ismini veren Bingöl — Solhan Ovası’nın batı uç kısmında yer almaktadır. 2019 yılı yüzey araştırmalarında tespit ettiğimiz kaleden günümüze kuru duvar tekniğiyle inşa edilmiş, destek duvarlarıyla güçlendirilmiş surlar ve iç kısmında çeşitli mekanlara ait olabilecek temel seviyesinde kalıntılara ulaşılmıştır. Solhan Kalesi’nin çanak çömleklerinin bir kısmı ve cüruf parçaları bölgenin Demir Çağı’ndaki aşiret merkezlerinden biri olabileceğine işaret etmektedir. Fakat kalenin mimari özelliklerine bakıldığında özellikle bastiyonlarla desteklenmiş sur duvarlarının bölgedeki Demir Çağı yerleşmelerinden oldukça farklı olduğu görülmektedir. Kalede üzeri sırlı veya boyalı Ortaçağ çanak çömleği bulunmamaktadır. Mevcut veriler Solhan Kale’sini Orta Demir Çağı’ndan Ortaçağ öncesine kadar geniş bir zaman aralığı arasında inşa edildiğini desteklemektedir

Solhan Kalesi [Solhan Fortress] lies at the western tip of the Solhan Plain from which it derives its name. The fortress site was discovered in 2019 during surveys. Drywall fortifications reinforced with bastions and foundations from various buildings inside the fortification walls have been documented at the site. Ceramics and slag found at Solhan Fortress indicate that the site may have been a tribal center in the Iron Age. However, the architectural features of the fortress, especially the fortifications with bastions, are notably different from other Iron Age sites in the region. Surface finds do not include painted or glazed ceramics from the Medieval Period. Current findings indicate Solhan Fortress to have been inhabited for a long period from the Middle Iron Age to the Medieval Period.
Iron Age and Later Periods in an Isolated Region: The Bingöl-Solhan Fortress
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Tarih; Eskiçağ Tarihi; Arkeoloji ve Sanat Tarihi; Arkeoloji; Social Sciences and Humanities; History; Ancient History; Archaelogy and History of Art; Archaeology; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; TARİHÇE; ARKEOLOJİ; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; HISTORY; ARCHAEOLOGY; Arkeoloji (sanat ve beşeri bilimler); Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Archeology; Archeology (arts and humanities); Social Sciences & Humanities; Solhan Kalesi; Bingöl; Solhan Ovası; Orta Demir Çağı; Urartu Krallığı; Solhan Fortress; Solhan Plain; Middle Iron Age; Urartian Kingdom