Susamam projesi ve mekânın sahibi polemiği temelinde Türk rap müziğinin yükseliş döneminde müziğin politik bağlamda araç olarak mesajı - Çakmak, Murat Emre (My University, 2021)
Son yıllarda Türk müzik piyasasında yükselişe geçen rap müzik 2019 yılında son zamanların en çok konuşulan müzik olaylarından ikisine sahne olmuştur. “Susamam” isimli, on sekiz müzisyenle hazırlanan bir parçada ülkenin çeşitli sorunlarına yer verilirken; Norm Ender sahne adıyla rap müzik yapan bir müzisyen de “Mekânın Sahibi” isimli parçasıyla son dönem rap şarkıcılarının rap müziğin içini boşalttığını iddia ederek onlara kendi deyimiyle savaş açmıştır. Haliyle, rap müziğin belirli bir politik duruşa sahip olduğunu ya da olması gerektiğini gösteren bu iki müzik olayı, müziğin -daha da özelde rap müziğin- araç olarak taşıdığı mesajları ve bu mesajların kitlelere doğru bir biçimde ulaşıp ulaşmadığını tespit etmeyi gerekli kılmıştır. McLuhan’ın “araç mesajdır” kuramının da güncel bir sağlaması olacak bu tez, müziğin politik bağlamda bir araç olarak verdiği mesaj sayesinde güçlü bir etkisinin olup olmadığını rap müziğin ortaya çıkış nedenleri, başka bir deyişle tarihselliği çerçevesinde araştıracaktır. Bu bağlamda rap müziğin muhalefet aracı olarak kullanılması aracın hem genel hem spesifik mesajlarıyla bağlantılı olarak değerlendirilecektir. Çalışmanın sonunda ise dinleyicilerin bu aracın mesajını doğru biçimde algılayıp algılamadığı anket çalışmasıyla tespit edilecektir. Rap müziğe hak ettiği değeri vermek, onun niteliklerinin ve araç olarak mesajının ne olduğunu belirlemekle mümkündür. Dolayısıyla rap müziğin araçsal olarak mesajının farkında olmak onun muhalefet aracı olarak kullanılabilme potansiyelini artıracak ve onu topluma faydalı bir alt kültür aracı olarak görmek ile kullanmayı kolaylaştıracaktır.

Rap music, which has been on the rise in the Turkish music market in throughout 2019, has witnessed two of the most talked about music events in recent years. The song, “Susamam”, prepared with eighteen musicians, presents various problems of the country; A musician who performs rap music under the name of Norm Ender, declared war against new rap singers with his song “Mekanın Sahibi”, claiming that they strip the meaning off of the rap music. These two music events, which show whether rap music has or should have a certain political stance and have made it necessary to determine the messages conveyed by music - especially rap music - and whether these messages reach the masses correctly. This thesis, which will also be a current proof of McLuhan's “Medium is the Message” theory, will examine whether music has a strong effect through the message it gives as a tool in the political context, the reasons for the emergence of rap music, in other words its historicality. In this context, the recent use of rap music as an instrument of opposition will be evaluated in connection with both the general and specific messages of the instrument. At the end of the study, it will be determined by survey method whether the audience receives the message of this instrument correctly. By doing this we will be aware of the message of rap music as a tool and make it easier to use it in society as a beneficial sub-cultural tool.
Keywords: araç mesajdır turkish rap; medium is the message; mekanın sahibi; Rap (Music); Rap (Müzik); susamam; Turkey; türkçe rap; Türkiye