Sponsorluk etkinliklerinin marka değeri üzerine etkisi ve uygulama örneği - Dumanlı, Duygu (My University, 2011)
Marka, Marka İletişimi, Marka Değeri, Marka Farkındalığı, Sponsorluk ÖZET SPONSORLUK ETKİNLİKLERİNİN MARKA DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİ VE UYGULAMA ÖRNEĞİ Günümüzde kurumların artan rekabet ortamı içerisinde bulunmaları markaların varlığını tehlikeye atmaktadır. Kurumların rakipler arasından ön plana çıkarak markalarını farklılaştırabilmeleri, hedef kitle üzerinde marka bilinirliği oluşturabilmeleri, hedef kitlenin zihninde yüksek kaliteli hizmet sunan bir marka olarak konumlanabilmesi, hedef kitlenin zihninde olumlu çağrışımlara sahip olması ve hedef kitle ile arasında duygusal bağ oluşturarak marka sadakatini oluşturmanın önemi giderek artmıştır. Bir halkla ilişkiler yöntemi olan sponsorluk, marka farkındalığı, marka imajı, marka sadakati, marka çağrışımlarının oluşturulması ve algılanan kalitenin geliştirilmesi açısından son yıllarda önem kazanan ve iletişim bütçelerinde önemli bir paya sahip olan bir pazarlama aracıdır. Çalışmanın amacı, amaca uygun olarak gerçekleştirilen sponsorluk etkinliklerinin marka değeri ve marka değeri bileşenleri üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu ortaya çıkarmaktadır. Üç bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde; marka iletişimi kavramı, marka değeri kavramı ve marka değeri bileşenleri anlatılmıştır. İkinci bölümde; sponsorluk kavramı, sponsorluk ve marka değeri etkileşimi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Türk Telekom markası ile derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiş ve saha araştırması ile sponsorluk etkinliklerinin marka değeri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma Türk Telekom müşterileri arasından rastgele seçilmiş 100 kişiye uygulanan anket ile gerçekleştirilmiştir. Key Words: Brand, Brand Communication, Brand Equity, Brand Awareness, Sponsorship

THE EFFECT OF THE ACTIVITIES OF SPONSORSHIP ON THE BRAND EQUITY A SAMPLE PRACTICE Institutions’ involvement in increasing competition jeopardizes the brands. It is highly important that an institution creates a distinguishable brand and its target market perceives it as a high-qualified one. The brand should have positive reflections upon the minds of the target market. An emotional boundary between the target market and the brand is a vital issue as well. This emotional boundary ensures commitment to the brand. Sponsorship, which is a public relations method, is a crucial marketing tool creating brand awareness, commitment and association about the brand. It is also important in means of increasing the quality and it has an important share in communication budgets. The purpose of the study is to reveal the effects of sponsorship activities applied in accordance with the purpose over the brand equity and brand equity components. This study consists of three parts and in the first chapter, the concepts of brand communication, brand equity, brand equity components are studied. The second chapter includes the concept of sponsorship and the interaction between the sponsorship and brand equity. The third chapter includes a detailed interview with Turk Telekom and the effect of field research and sponsorship activities upon brand equity are examined. The research is conveyed throughout the survey applied to 100 Turk Telekom customers who were selected randomly.
Keywords: Halkla İlişkiler; Marka Değeri; Sponsorluk