Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uygulanan invaziv girişimlerde yenidoğanların ağrı algısının değerlendirilmesi - Aydın, Özlem (My University, 2020)
ÖZETAmaç Çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan yenidoğanlara uygulanan invaziv girişimlerde (topuktan kan alma, intra venöz kan alma, intra venöz kateter takma) yenidoğanların ağrıya verdiği yanıtı değerlendirmek amacıyla planlandı.Gereç ve Yöntem AraştırmabirEğitim ve AraştırmaHastanesi’nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin 1. düzeyinde yatmakta olan yenidoğanlar dahiledilerek tanımlayıcı nitelikte planlandı. Çalışmanın örneklemini; çalışmaya kriterlerine uyan 120 yenidoğan oluşturmuştur. Yenidoğanlarda uygulanan farklı invaziv girişimlerdeki ağrı düzeylerini belirlemek için araştırmacılar tarafından literatür ışığında geliştirilen Yenidoğan Tanılama/ Veri Form ve NIPS Ölçeği kullanılarak işlem öncesi, sırası ve sonrası yenidoğanlar değerlendirilmiştir.Bulgular Yenidoğanların%37,5 kız, %62,5 erkektir, invaziv girişimlerde %96,7 ile 21 G yeşil iğne ucu en fazla kullanılan materyaldir, %65,5 topuktan kan alınması ve %16,4 sağ el üzerinden kan alınması tercih edilmiştir. İşlem sırası ağrı puanı ortalama 5,52±1,77 olduğu bulunmuş olup %73,3 yenidoğanda şiddetli ağrı değerlendirilmiştir. Yenidoğanın cinsiyeti, doğum tartısı, doğum şekli, post natal yaş, vucut ağırlığı, beslenme şekli, besleme türü, gestasyonel yaş gibi değişkenlerin ağrı puanının etkilemediği bulunmuştur. Sonuçlar Yenidoğana ait tanımlayıcı özelliklerin ağrı puanına etki etmemesi, nonfarmakolojik ağrı kontrol yöntemlerinin önemini vurgulamaktadır, tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ağrı skalasıve non farmakolojik ağrı kontrol yöntemlerinin uygulanması önerilir.

SUMMARYObjective the study was planned to evaluate theresponse of newborns to pain in invasiveprocedures (heel prick, intravenous bloodcollection, intravenous catheter insertion)applied to newborns who are hospitalized in theneonatal intensive care unit.Materials and MethodsThe research was planned in a descriptivemanner by including the newborns who werehospitalized at the first level of the newbornintensive care unit of a Training and ResearchHospital. The sample of the study; It wascreated 120 newborns who met the criteria ofthe study. Newborns Diagnosis / Data Form andNIPS Scale developed by the researchers in thelight of the literature were evaluated before,during and after the procedure in order todetermine the pain levels of different invasiveprocedures performed in newborns.Results 37.5% of the newborns are girls, 62.5% areboys. The 21G green needle tip is the mostcommonly used material in invasive procedures. The mean pain score of the procedure wasfound to be 5.52 ± 1.77, and 73.3% of thenewborns had severe pain. It was found thatvariables such as gender, birth weight, birthtype, post natal age, body weight, diet type,feeding type, gestational age did not affect thepain score.Results The fact that newborn descriptive features donot affect the pain score emphasizes theimportance of non-pharmacological pain controlmethods. It is recommended to apply pain scaleand non-pharmacological pain control methodsin all newborn intensive care units.
Keywords: ağrı; ağrı yönetimi newborn; Ebelik; Health; Midwifery; pain; pain management; Sağlık; yenidoğan