Dinamik Ölçme ve Değerlendirme - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu makalede, son yıllarda ölçme ve değerlendirme sürecine farklı bir yaklaşım sergileyen dinamik ölçme olgusu anlatılmaya çalışılmıştır. Geleneksel ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarından farklı olarak dinamik ölçmede, sergilenen performanstan çok, ölçme sürecine dahil edilen öğrenme sürecine odaklanılmakta ve dolayısıyla da bireylerin öğrenme potansiyeli esas alınmaktadır. Makalede ayrıca dinamik ölçme olgusu ile ilgili kavramlar ve teoriler çerçevesinde Vygotsky'nin "Potansiyel Gelişim Alam" (Zone of Proximal Development-ZPD) olgusu açıklanmıştır. Dinamik ölçme ve değerlendirme sürecini farklı yaklaşımlar çerçevesinde ele alan çalışmalardan birkaç örnek sunularak bu çalışmaların farklılıkları ve benzerlikleri sunulmuştur. Tüm bu çalışma ve yaklaşımlarda varılan ortak nokta ise dinamik ölçme ve değerlendirme yöntem ve metotları ile bireylerin gerçekte sahip oldukları bilişsel potansiyellerin anlaşılmasında oldukça etkin olduğudur.

This article evaluates the dynamic testing dynamic testing, which is different from conventional assessment procedures. Dynamic testing is a collection of testing procedures designed to quantify the processes of learning and potential to learn. In the article regarding to related concepts and theories Vygotsky's "Zone of Proximal Development" (ZPD) concept was concerned. Also the article considers different approaches to dynamic testing and some examples for them. In all these approaches it is concluded that in dynamic testing is an important method to understand people's real potentials.
Dynamic Testing and Evaluation
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları