19. yüzyılın ilk yarısında Devlet-i Aliyye ve Mısır Eyaleti’nde mâlî yapının dönüşümü - Dane, Kutlu (My University, 2023)
Bu tez çalışması, 19. yüzyılın ilk yarısında Nizâm-ı Cedîd ile Tanzîmât arasındaki dönemde Devlet-i Aliyye merkezinde padişah II. Mahmud tarafından uygulanan maliye alanındaki iyileştirme politikaları ile o dönemde imparatorluğa bağlı bir eyalet olan Mısır’da Mehmet Ali Paşa tarafından uygulanan aynı düzlemdeki politikaları karşılıklı bir analize tabi tutmaktadır.

This study analysis in a mutual manner the reform policies in the field of public finance implemented by Sultan Mahmud II of the Ottoman Empire in the period between Nizâm-ı Cedid and Tanzimat in the first half of the 19th century, and the policies implemented by Mehmet Ali Pasha of Egypt, which was a province of the empire at that time.
The evolution of public finance structures in the Ottoman Empire and Egypt Eyalet during the first half of the 19th century
Keywords: Economic conditions; Ekonomik durum; Finance, Public; History; II. Mahmud; Mahmud II; Maliye Tarihi; Maliye, Kamu; Mehmed Ali Pasha; Mehmet Ali Paşa; Nizam-ı Cedid; Nizâm-ı Cedîd Devlet-i AliyyeHistory of public finance; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Ottoman Empire; Ottoman Empire, 1299-1918; Tanzimat; Tanzîmât; Tarih; Turkey; Türkiye