Lomber semptomatik sinoviyal kistlerde cerrahi tedavi sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Omurgada nadir görülen sinoviyal kistler dejeneratif sürecin bir parçasıdır. Bu çalışmada Ocak 1996-Aralık 2001 tarihleri arasında "lomber semptomatik sinoviyal kist" tanısıyla cerrahi tedavi uygulanmış 8 olgunun uzun dönem takip sonuçları sunulmaktadır. Olguların preoperatif, postoperatif 3. ay ve 2. yılda, kök ağrısı ve aksiyel ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala'yla yüz yüze form doldurarak sorgulandı. Radyolojik olarak preoperatif ve postoperatif 2. yılda Manyetik Rezonans incelemesiyle kistin olduğu seviyedeki "diskte dejenerasyon" Thompsons Disk Dejeneresyon Skalası'na göre değerlendirildi. Olguların 4'üne hemi-laminektomi, 2'sine laminektomi yapılarak kist eksize edildi. İki olguya da laminektomi ve kist eksizyonuna ilaveten posterior enstrümantasyon ve füzyon uygulandı. Olgularda postop 3. ay ve 2. yılda, preop dönemdeki kök ağrısı ve aksiyel ağrı şiddetinin anlamlı azaldığı tespit edildi. Kök ağrısındaki azalma oranı aksiyel ağrıdan daha iyi olarak saptandı. Postop 2.yıldaki TDDS skoru preopa göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, dejenerasyon ile yaş arasında istatiksel anlamlılık kurulamadı. Sinoviyal kist tanısıyla cerrahi tedavi uygulanan toplam 8 olguda, postop 2. yıl sonunda preop kök ağrısı ve aksiyel ağrının anlamlı azaldığı ve nüks sinoviyal kist ile karşılaşamadığı saptandı. Ancak sinoviyal kistin eksize edildiği seviyedeki "disk dejenerasyonun" uzun dönemde arttığı sonucuna varıldı.

Synovial cysts arise secondary to degeneration of spine through the course of time. Eight cases of lumbar symptomatic synovial cysts treated between January 1996-December 2001 are presented in the study along with long term results.During examination both root- and axial-pain level was evaluated with the visual analog scale. Radiological examinations to evaluate disc degeneration were repeated preoperatively and postoperatively at the third month and the second year and cysts were evaluated and graded acoording to the Thompson's disc degeneration scale. Hemilaminectomy was preformed in four cases and laminectomy for two cases. Instrumented fusion was performed in addition to la-minectomy and cyst excision in two cases. According to our results root pain responded beter than axial pain to surgical treatment and thewe results were both true for the third month and second year. There is meaningfull changes on Postoperatively second year pain , there is no finding correlation between dejeneration and ages. Thompson disc degeneration score was significantly higher, at the second year and no statistically significant correlation could be shown between age and degeneration. Conclusion: In 8 cases of synovial cysts operated at our center root pain and axial pain was significantly reduced at the second year follow-up. No recurrences were observed. However disc degeneration was accelerated at the operated spinal level.
Results of surgical treatment for symtomatic synovial cysts
Keywords: Ortopedi